Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Le Comte de Monte Cristo
PIERRE NINNEY in LE COMTE DE MONTE CHRISTO (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Bioscoop

Le Comte de Monte Cristo 

Dat Le Comte de Monte Cristo gezien wordt als een literaire klassieker weten cinefielen maar al te goed. Alexandre Dumas’ meesterwerk werd al meer dan 50 keer verfilmd. Dit jaar geeft het schrijvers-regisseursduo Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte ons een nieuwe adaptatie.

Le Comte de Monte Cristo zou met een budget van ongeveer 43 miljoen euro de duurste Franse film van het jaar zijn. Zelfs met dit budget haalde het productieteam het onderste uit de kan, want wij hadden dit drie uur durende avonturenepos nog duurder geschat. De beelden en sets zijn van topkwaliteit. Vanaf de eerste scène is de ambitie zichtbaar: we zien een adembenemende reddingsactie op een stormachtige zee, gefilmd vanaf waterniveau. Voeg hier dan ook nog eens een meeslepende soundtrack van Jérôme Rebotier aan toe en je krijgt een productie die het potentieel heeft om nog uren na te zinderen. Helaas zitten er ook wel een paar addertjes onder het gras.

PIERRE NINNEY in LE COMTE DE MONTE CHRISTO (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
PIERRE NINNEY in LE COMTE DE MONTE CHRISTO (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Net zoals vele voorgaande verwerkingen volgt Le Comte de Monte Cristo de grote lijnen van het boek, maar drukt het haar eigen stempel op de plotontwikkeling. Deze plotprogressie is – in tegenstelling tot vele voorgaande adaptaties – een stuk intelligenter opgebouwd. Zo lijken graaf Edmond Dantès’ (Pierre Niney) twee handlangers Haydée (Anamaria Vartolomei) en Andrea de Cavalcanti (Julien De Saint Jean) een weerspiegeling te zijn van zijn eigen innerlijke conflicten. Boeiend en vol ideeën is het zeker, maar het verhaal verweeft haar vele personages soms iets te nauw samen, waardoor we soms een schema konden gebruiken om echt goed te volgen. Dit ging soms ten koste van de emotionele impact, want in het hoofd betekent niet noodzakelijk in het hart. Wat ook niet helpt zijn de handvol onlogische details die onze suspension of disbelief soms aardig deed rekken. Wij vragen ons bijvoorbeeld nog altijd af hoe een 18de-eeuwse graaf maskers kan bezitten die lijken op moderne prototypes voor de eerste Mission Impossible.

Toch doet Le Comte de Monte Cristo haar uiterste best om ons te overtuigen van haar emotionele diepgang. Soms zelf een tikkeltje te veel. De prent voelt met momenten meer aan als een honingzoet melodrama dan een avonturenfilm. De theatrale – maar daarom niet slechte – vertolkingen versterken dit gevoel. De druipende sehnsucht die van onze hoofdpersonages spat, kon bij momenten de kerkers van Château d’If vullen.

Voor romantische zielen blijft Le Comte de Monte Cristo toch als een rots overeind staan. Het is zeker geen slechte keuze voor wie deze zomer een staycation heeft gepland en toch voor even getransporteerd wil worden naar het zonnige Marseille.


Genre: avontuur
Jaar: 2024
Regisseur: Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patellière
Cast: Pierre Niney, Bastien Bouillon, Anaïs Demoustier, Anamaria Vartolomei, Laurent Lafitte
Land: Frankrijk
Speelduur: 178 minuten

Related posts