Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HET DEBUUT
MARINA DE GRAAF in HET DEBUUT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HET DEBUUT 

Gerard Cox kennen we doorgaans als de stijve hark die met de levensliedjes Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon en ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer in de Benelux monsterhits scoorde. De Rotterdammer was wel te zien op de theaterplanken of hij dook geregeld op in televisieseries, toch was zijn vertolking in Het Debuut zijn meest opmerkelijke en vooral meest omstreden rol.

Cox speelt de 41-jarige Hugo die naar eigen zeggen op jonge geile meisjes kickt. Zijn pleziertje is de 14-jarige Carolien, gespeeld door de toen zeventienjarige Marina de Graaf, die later ook in de Oscar-winnende Antonia van Marleen Gorris te zien was. Hugo kent Carolien reeds toen ze nog in de pampers zat, want haar ouders zijn diens beste vrienden. Ook al is hij getrouwd met de opnieuw zwangere Rita (Pleuni Touw), toch spreekt hij met Carolien af op diverse locaties om er ongegeneerd met zijn jeugdige overwinning de liefde te bedrijven.

Een film dus over pedofilie. Hoe verwerpelijk het onderwerp of het personage van Hugo ook is, blijft Het Debuut desalniettemin een ontroerend drama. Dat is vooral te danken aan de ingetogen regie van Nouchka van Brakel, die hiermee haar debuut maakte en de geschiedenis inging als de eerste vrouwelijke regisseur van een Nederlandse film. En dat in 1977!

Het Debuut
HET DEBUUT (c) IMDB Pro

Nouchka van Brakel, die later ook Van De Koele Meren Des Doods maakte, volgens velen samen met Spoorloos van George Sluizer de beste Nederlandse film ooit, baseerde zich op het gelijknamige boek van Hester Albach. Het Debuut is een film die nu niet meer zou kunnen gemaakt worden. Niet alleen door de misplaatste dialogen (een veertienjarige die in het centrum van de stad op een balkon staat te gillen dat ze haar maagdelijkheid kwijt is) maar ook door het gratuit bloot waardoor Het Debuut ongewild op een exploitatiefilm gaat lijken. Dat was zeker geenszins de bedoeling, zeker niet door de rol van de zwijgzame, maar intrigerende rol van Kitty Courbois als Caroliens moeder. Een curiosum dat soms doet denken aan het al even ophefmakende Noce Blanche uit 1989 met de toen nog piepjonge Vanessa Paradis. Het Debuut is een film op zijn ouderwets Hollands. Soms wat vuilgebekt, grappig, maar vooral een prachtig tijdsdocument van hoe provocerend, maar ook hoe vooruitstrevend in de jaren 70 Nederlandse cinema was.

Het Debuut was jarenlang een wat vergeten film, zeker buiten Nederland, maar dankzij de puike Blu-ray op Cult Epics die de restauratie van het Amsterdamse Eye bevat, volop aan een tweede leven bezig.,


Genre: drama
Jaar: 1977
Regisseur: Nouchka van Brakel
Cast: Marina de Graaf, Gerard Cox, Kitty Courbois, Dolf de Vries, Pleuni Touw, Pieter Fleury
Land: Nederland
Speelduur: 94 minuten

Related posts