Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EEN VROUW ALS EVA
EEN VROUW ALS EVA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

EEN VROUW ALS EVA 

Een grotere huissloof dan Eefje/Eva van Heusden (Monique van de Ven) vind je waarschijnlijk niet. Altijd in de weer voor haar twee kinderen, zich steeds bij de rest van de familie voordoend als de ideale huisvrouw en vooral alle bevelen opvolgen die op het verlanglijstje staan van de dictatoriale vader des huizes Ad van Heusden (Peter Faber). Op een dag knakt Eva, want ze beseft dat haar leven weliswaar netjes volgens de lijntjes loopt, maar helaas niks voorstelt. Alles verandert wanneer ze kennismaakt met de vrijgevochten Française Liliane (Maria Schneider) die in een commune woont en verliefd op haar wordt.

Na haar controversiële, maar financieel wel geslaagde eerste film Het Debuut vond de Nederlandse cineaste Nouchka van Brakel dat het hoog tijd werd om in Nederland een film te maken over liefde tussen vrouwen. Een Vrouw Als Eva is deels geslaagd, jammer genoeg ook deels gedateerd en dat snapt de Nederlandse filmmaakster vandaag maar al te goed.
Het grote probleem van de film is het karakter van Peter Faber. Perfect geacteerd, maar het lijkt allemaal zo cartoonesk dat je hem eerder ziet als het ietwat gelijkaardige personage uit Schatjes! en de sequel Mama Is Boos. Totaal ongeloofwaardig dus, waardoor heel wat feministische groeperingen dachten dat dit een film voor mannenhaters was, iets wat Nouchka van Brakel niet wilde en steeds ontkende. Ook over de rol van Monique van de Ven was heel wat te doen. Enerzijds zag ze er te jong uit om een huisvrouwtje met twee gabbers te spelen, anderzijds was er de druk van (alweer) die feministische bewegingen die het drama op allerlei manier wilden boycotten omdat Monique van de Ven in het echte leven niet lesbisch was.

Een Vrouw als Eva
EEN VROUW ALS EVA (c) IMDB Pro

Dat de film alsnog een goed resultaat oplevert is een klein mirakel, want Nouchka van Brakel had eveneens heel wat problemen tijdens de opnames met Maria Schneider, die de reputatie had niet naar regisseurs te willen luisteren en middenin filmopnames het op een lopen te zetten. Maria Schneider zat volledig onder de drugs (wat je overigens maar al te goed ziet) en was net nog maar hersteld van het trauma dat ze had opgelopen in Last Tango In Paris, toen Marlon Brando haar bij wijze van method acting anaal verkrachtte.

Later vertelde Nouchka van Brakel dat ze het acteerwerk van Maria Schneider niet veel soeps vond, vooral in de romantische scènes, die zonder enige vorm van passie werden afgeleverd, was de cineaste ontgoocheld . Een Vrouw Als Eva voelt aan als een film die vandaag door iedere cineast anders zou aangepakt worden. Tekortkomingen die je de film in 1978 moeilijk kon vermijden, want een lesbisch koppel was toen voor de modale burger vrij ongewoon. Een Vrouw Als Eva voelt met moderne ogen dan ook soms wat lullig aan, zeker als je hem vergelijkt met pakweg La Vie d’Adèle, maar als Nederlandse classic best nog een kijkbeurt waard en op Blu-ray uitgebracht op Blu-ray op Cult Epics.


Genre: drama
Jaar: 1978
Regisseur: Nouchka van Brakel
Cast: Monique van de Ven, Marijke Merckens, Renée Soutendijk, Peter Faber, Maria Schneider
Land: Nederland
Speelduur: 105 minuten

Related posts