Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN FIEN MEYNENDONCKX
FIEN MEYNENDONCKX (c) Fien Meynendonckx
De keuze van

DE KEUZE VAN FIEN MEYNENDONCKX 

Fien Meynendonckx is redacteur, vertaler en filmjournalist. Ze is een van de oprichters van filmtijdschrift Humbug, en schrijft als freelancer voor De Standaard.

OBVIOUS CHILD (Gillian Robespierre, 2014)

Als een romcom goed gemaakt is, blijft het mijn favoriete filmgenre. Ik had The Shop Around The Corner kunnen kiezen, You’ve Got Mail of Rye Lane. Maar ik zet er liever een in de kijker die onterecht onder de radar is gebleven: Obvious Child. Jenny Slate speelt een stand-upcomedian uit Brooklyn, die zwanger raakt na een onenightstand met een student en voor abortus kiest. Romantisch, ontzettend grappig en tegelijkertijd heel kwetsbaar.

THE FORTY-YEAR-OLD VERSION (Radha Blank, 2020)

Radha Blank is een veertigjarige toneelschrijfster die haar carrière een nieuwe wending geeft met een film over een veertigjarige toneelschrijfster die haar carrière een nieuwe wending wil geven. Hoewel de zwart-witfilm over New York, hiphop, witte gatekeepers en creatieve vrijheid gewoon op Netflix staat, hebben veel te weinig mensen hem gezien. Tijd om dat in te halen.



PETITE MAMAN (Céline Sciamma, 2021)

Ik zal nooit een lijstje maken zonder deze film erin. Het is mijn absolute favoriet. En niet alleen vanwege het tijdreizen, waar ik een zwak voor heb. Het verhaal, over een achtjarig meisje dat vriendschap sluit met haar moeder op dezelfde leeftijd, is simpel en universeel. Zoveel ontroering, en dat in amper 72 minuten speeltijd.


HERE (Bas Devos, 2023)

Nog zo’n schijnbaar simpele film is Here, waarin vooral gewandeld wordt, en soep gemaakt. Bas Devos vindt poëzie in landschappen en omgevingen waar we zelden bij stilstaan, en hoewel hij dat doet in stille, trage films, schuilt er een onbedwingbaar plezier in. De ideale zomerfilm, als je het mij vraagt.

THE BIG CHILL (Lawrence Kasdan, 1983)

Deze komedie vol onuitstaanbare personages en een bedenkelijke boomer-moraal, is toch al jaren mijn comfort watch. Een groep vrienden gaat samen op weekend, na de dood van een van hen. Een wereld vol prachtige huizen, geweldige outfits en zo weinig mogelijk plot. Met onder andere Glenn Close, Jeff Goldblum en William Hurt.  

Related posts