Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CHARLES ET LUCIE
CHARLES ET LUCIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CHARLES ET LUCIE 

Als er één land een patent mag opeisen voor filmkomedies dan is het Frankrijk wel. Vaak gaat het om pure onderbroekenhumor met voorop de megasuccessen van Louis De Funès, Bourvil, Fernandel of zo vele anderen. Toch vind je in Frankrijk evenveel komedies die subtiel de gebreken van onze maatschappij op ludieke wijze blootleggen. Het in 1979 uitgebrachte, ietwat obscure Charles et Lucie is daar een prachtvoorbeeld van.

CHARLES ET LUCIE (c) The Movie Database (TMDB)
CHARLES ET LUCIE (c) The Movie Database (TMDB)

Charles (Daniel Ceccaldi) en Lucie (Ginette Garcin) vormen een onafscheidelijk koppeltje dat zoveel miserie in hun leven heeft meegemaakt dat ze allang niet meer geloven in dromerij. Charles probeert op de lokale rommelmarkten een centje bij te verdienen als antiquair, ook al kan hij de kunst van de kitsch niet onderscheiden. Lucie probeert op haar beurt wat geld bijeen te rapen als schoonmaakster in een appartement. Op een mooie dag krijgen de twee bezoek van een bizarre notaris die hen vertelt dat ze net een luxueus huis in Zuid-Frankrijk hebben geërfd. Het addertje onder het gras is dat het echtpaar eerst de torenhoge kosten van de notaris moet betalen alvorens ze de erfenis kunnen bekomen. De rest laat zich raden, want Charles en Lucie zitten middenin een web van nietsontziende oplichters.

Deze film is er één van Nelly Kaplan, een Argentijnse die in contact kwam met de alom aanwezige Henri Langlois van de Cinémathèque in Parijs die voor haar alle nodige deuren opende. Zo werd ze via hem de assistente van de legendarische Abel Gance voor diens films Magirama4 en Austerlitz. Ook nadien was ze altijd wel aanwezig in het filmmilieu, maar als regisseuse had ze slechts zes films op haar actief waaronder dus deze Charles et Lucie. Een vreemde hybride van dwaze onderbroekenhumor en bijtende sociale satire zoals we dat kennen van Ken Loach of Mike Leigh, maar dan op zijn Frans. Humor die zit, zonder dat het te gortig wordt of dat er te veel met het moraliserende vingertje gezwaaid wordt. Een film die de letterlijke traan en lach bevat, alles verpakt in een onversneden Franse joie de vivre met onnavolgbare rasvertolkingen.

Genre: komedie
Jaar: 1979
Regisseur: Nelly Kaplan
Cast: Daniel Ceccaldi, Ginette Garcin, Jean-Marie Proslier, Samson Fainsilber, Georges Claisse
Land: Frankrijk
Speelduur: 94 minuten

Related posts