Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UNA VIA A PALERMO
UNA VIA A PALERMO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

UNA VIA A PALERMO 

Tja, mannen zijn vaak hardnekkige koppigaards die je soms zou willen wurgen met hun rondslingerende sokken! Je moet ze eens bezig zien als ze bijvoorbeeld de weg kwijt zijn. Ze vallen nog liever dood dan zich te laten informeren door een plaatselijke postbode of voorbijganger. Dat ook vrouwen tenenkrommend eigenwijs kunnen zijn, moet je maar even nagaan bij Emma Dante.

Deze in 1967 in Palermo geboren veelzijdige ‘madonna’ – in eigen land een theatercoryfee – schreef in 2008 Via Castellana Bandiera, een markant boek over een episch duel tussen twee keikoppige vrouwen. Ze bewerkte deze succesvolle roman tot een scenario en besloot finaal om het zelf te verfilmen onder de titel Una Via A Palermo én er meteen ook een van de hoofdrollen in te vertolken.

Deze verrassende Italiaanse debuutfilm sleepte op het Filmfestival van Venetië zes belangrijke prijzen in de wacht, waaronder de Coppa Vulpi voor Beste Actrice voor de bijna 83-jarige Elena Cotta.

Elena Cotta in Una Via A Palermo
ELENA COTTA in UNA VIA A PALERMO (c) IMDB Pro

Waarover gaat Dante’s film eigenlijk? Op het heetst van de dag rijdt het lesbische koppel Rosa en Clara door Palermo. De girls zijn onderweg naar een bruiloft en krijgen het behoorlijk met elkaar aan de stok over hun relatie. Opgejut draaien ze een smal straatje in en opeens is er een tegenligger in de nauwe Via Castellana Bandiera. In een rommelig Fiatje zitten jengelende kinderen, een dwarse tiener, de chagrijnige weduwnaar Saro en achter het stuur zijn bejaarde schoonmoeder Samira. De auto’s kunnen elkaar niet passeren, maar de dames weigeren resoluut achteruit te rijden. Hoewel er blikken worden gewisseld, gebaren worden gemaakt en woorden worden geroepen, blijven beide auto’s bewegingloos tegenover elkaar staan. De verbeten chauffeurs wachten geduldig tot de ander het opgeeft, al duurt het dagen. Buurtbewoners kijken toe en gaan weddenschappen aan over wie er als koppigste uit de tweestrijd zal komen. Uiteindelijk leidt het triviale incident tot een ware volksopstand.

Una Via A Palermo
UNA VIA A PALERMO (c) IMDB Pro

Toegegeven het verhaaltje is magerder dan een filmactrice met anorexia en naar de motieven van beide vrouwen moeten we ook gissen, maar dit is eigenlijk van geen tel in dit opwindende debuut over een banale alledaagsheid waarin hartverscheurende tragiek op een originele manier wordt gecombineerd met pittige humor. De politieke, sociale en economische metaforen – de stagnerende situatie in Italië, progressie versus conservatief, jong contra oud – omfloersen wonderwel het triviale ‘straattoneel’.

De regie is trefzeker, de nevenrollen zijn kleurrijk en de stevige hoofdrollen worden glorieus gedragen door het levende toneel-icoon Elena Cotta, de nijdig van zich afbijtende Alba Rohrwacher (Quiet Chaos, Sorelle Mai en La Solitudine Dei Numeri Primi) en Emma Dante zelf.

Fans van semi-anarchistische en bitterzoete komedies over de Italiaanse volksaard uit de jaren ’60 van maestri Mario Monicelli, Dino Risi en Vittorio De Sica, zullen heerlijk genieten van deze meeslepende krachtmeting tussen twee halsstarrige ‘donne‘ in Dante’s Una Via A Palermo.


Genre: drama, komedie
Jaar: 2014
Regisseur: Emma Dante
Cast: Emma Dante, Elena Cotta, Alba Rohrwacher
Land: Italië
Speelduur: 92 minuten

Related posts