Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NEEDFUL THINGS
NEEDFUL THINGS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

NEEDFUL THINGS 

Er is een nieuwe winkel in Castle Rock: Needful Things. Het is een klein curiositeitenzaakje uitgebaat door de vriendelijke oude heer, Leland Gaunt. Wat je ook zoekt, het loont wel eens om langs te gaan bij meneer Gaunt, misschien heeft hij exact wat je wil en voor een schappelijk prijsje. Voor een beetje contant en een leuke, grappige streek aan één van je medebewoners van het stadje, dat is toch een mooie deal? En wat is er het ergste dat er kan gebeuren? Waarom neem je niet eens een kijkje binnen…

NEEDFUL THINGS (c) The Movie Database (TMDB)
NEEDFUL THINGS (c) The Movie Database (TMDB)

Castle Rock hoort zonder twijfel bij Stephen Kings bekendste geografische creaties. Het is hier dat een groepje kinderen eerder al een lichaam hebben aangetroffen en waar een hondsdolle Sint-Bernard een moeder en haar kind wist te gijzelen en nu, new evil has set up shop.

Gebaseerd op de gelijknamige horrorroman uit 1991  waagt men zich aan de zware taak het 690 pagina’s tellende boek om te zetten in 2 uur film en neem het van deze Stephen King-fan aan: regisseur Fraser C. Heston en z’n team doen dat voortreffelijk. Zelfs met het nodige trimwerk dat er bij de vertaling aan te pas is gekomen, is deze adaptatie bijzonder trouw aan het boek.

Het zet het verhaal geweldig neer, raakt de juiste storybeats perfect en verspilt geen tijd aan onnodige expositie. Het begrijpt wat het medium film is en laat de beelden voldoende voor zich spreken, terwijl fadingseffecten en vlotte scèneovergangen faciliteren. Ook de keuze om het einde anders aan te pakken dan het boek voelt als een godsgeschenk. Typisch King, het boekeinde was de achilleshiel van een anders perfecte horrorervaring en in een prachtig voorbeeld van less-is-more weet Heston dit euvel aan de kant te schuiven voor een veel bevredigendere conclusie. Niet dat alle bloemen alleen hem toekomen. 

Ook de casting ondersteunt de film ook geweldig. Westworld’s “Man-in-Black” Ed Harris was voor hij cowboytje-en-androïdetje speelde, al een fenomenale sheriff Alan Pangborn die het moet opnemen tegen een duivels goede Max von Sydow in de rol van verkoper Leland Gaunt. Dit duo zijn de sterren van deze show maar veel van hun collega’s treden toch aardig uit hun schaduw.

NEEDFUL THINGS (c) The Movie Database (TMDB)
NEEDFUL THINGS (c) The Movie Database (TMDB)

Van nerveus en timide tot boertig en gemeen, van pompeus en onbetrouwbaar tot goedbedoeld maar te braaf, elk belichaamt hun rol uitstekend en de vetes die bloederig ontaarden met de juiste push voelen vaak gevaarlijk natuurlijk en mondain aan. Hoe snel onvrede en burengeschillen zo vreselijk uit de hand kunnen lopen…  Wel moet er ook gezegd worden, de film neemt nog steeds heel wat hooi op z’n vork. Het heeft al wat gesnoeid in de bevolkingsregister van Castle Rock, met enkele compositierollen; toch is het nog steeds heel wat figuren die we moeten volgen. Dit zorgt dan natuurlijk ook voor dat we sommige personages niet zo goed leren kennen en voelt het hier en daar wat te snel aan. Ook dubbel is de manier waarop het omspringt met het geweld in het plot. Ondanks dat we van sommige gruweldaden heel wat te zien krijgen (dierenliefhebbers, opgepast!), voltrekken andere executies zich voornamelijk offscreen en hierbij worden niet altijd de interessantste keuzes gemaakt.

Alles samen is dit toch één van de meer ondergewaardeerde Stephen King-verfilmingen. Is het een meesterwerk? Nee, maar het is wel een goede adaptatie van een zo al leuk, nihilistisch verhaal. Als je fan bent van de auteur, is er dan ook een zekere noodzaak om deze in je collectie te hebben…


Genre: crime, fantasy, horror
Jaar: 1993
Regisseur: Fraser C. Heston
Cast: Ed Harris, Max von Sydow, Bonnie Bedelia, Amanda Plummer
Land: USA, Canada
Speelduur: 121 minuten

Related posts