Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PETTSON & FINDUS – TOMTEMASKINEN
PETTSON & FINDUS - TOMTEMASKINEN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PETTSON & FINDUS – TOMTEMASKINEN 

In tegenstelling tot de twee vorige filmavonturen van Pettson, de zwartkijkende knoropa met uitvinderallures en Findus, zijn optimistische, rosse streepjespoes met groene ogen en megastaart, is de derde lange animatiefilm van  Pettson en Findus niet anekdotisch opgebouwd maar wordt één rechtlijnig verhaal verteld. 

De oude Pettson woont nog steeds samen met zijn weetgrage kat Findus in een pittoreske boerderij ergens in het Zweedse achterland. Wanneer Findus zijn speelmaatjes hoort vertellen over de gulle kerstman, kan hij plots over niets anders meer praten. Te begrijpen natuurlijk, want het antonieme duo heeft nog nooit bezoek gekregen van vadertje kerst. Findus geeft vanzelfsprekend niet af en drijft zijn baasje zo ver dat deze uiteindelijk schuldgevoelens krijgt én hem beloofd dat de corpulente sprookjesfiguur met lange witte baard in persona zal langskomen in hun gezellig boerderijtje. 

PETTSON & FINDUS - TOMTEMASKINEN (c) The Movie Database (TMDB)
PETTSON & FINDUS – TOMTEMASKINEN (c) The Movie Database (TMDB)

Geen makkelijke toezegging natuurlijk maar toch zet hypochonder Pettson een tandje bij om zijn belofte uit de filmtitel waar te maken. Met de gedreven steun van de kater-met-groene-streepjes-broek en op het ritme van de koffieslurpende huiskippen, futselt de verstrooide baardmans met brilletje een ingenieus ‘kerstmanmachine’ in elkaar. Uiteraard verloopt deze klus niet van een leien dakje want sympathieke jatbeestjes maken het de brommende knar niet altijd even makkelijk. Of de ijverige Pettson de kerstdromen van zijn altijd lullende huisdier zal kunnen waarmaken, kom je natuurlijk te weten in de bioscoop. 

Pettson & Findus – Tomtemaskinen is opnieuw een verfilming van een van de super populaire prentboeken van de Zweed Sven Nordqvist door het duo Jorgen Lerdam en Anders Sorensen. De meeste kinderen dwepen met de hoofdpersonages en hun avonturen en het is dus niet verwonderlijk dat de eerste twee verfilmingen bijzonder sterk scoorden aan de boxoffice. 

Ook deel drie is op alle vlak een schot in de roos. Veel hightech en zwierig vertier of spektakel à la Disney, Pixar of DreamWorks moet je niet verwachten in deze Pettson & Findus # 3, maar wel charmant, warm en schattig Scandinavisch vertier dat recht uit het hart komt. Alles is nog ‘ambachtelijk’ gemaakt en de adorabele prentkaartenstijl van Nordqvist wordt volledig gerespecteerd. De tekeningen en de decors zijn ware oogsnoepjes. 

Deze aflevering is daarenboven een liefdevol verhaal dat volledig draait rond de Tom & Jerry-relatie van de geliefde protagonisten die op hun beurt worden omringd door een bende leuke egotistische kippen (zij breien pulls, lebberen bakken koffie en spelen op koperen blaasinstrumenten) en een roedel grappige materialenbietsers. De moralistische ondertoon in deze delicieuze kerstvertelling is niet over the top zoals vaak in een dergelijke genrefilm, maar heel juist gedoseerd op (kleine) mensenmaat.

Genre : animatie, komedie, familie
Jaar : 2005
Regisseur : Jorgen Lerdam, Anders Sorensen
Cast : Per Pallesen, Lukas Larsson, Mona Seilitz, Andreas Nilsson
Land : Zweden, Denemarken, Duitsland, UK
Speelduur :79 minuten

Related posts