Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GHOST TRAIL
GHOST TRAIL (c) Cinéart
Bioscoop

GHOST TRAIL 

Ghost Trail, in Franse landen uitgebracht onder zijn originele titel Les Fantômes, begint met een beeld dat lange tijd blijft nazinderen. Heel wat bange mensen zitten op elkaar gepropt in de laadruimte van een vrachtwagen. Als het voertuig stopt, zoomt de camera in op de gevangenen, zwaar zijn toegetakeld en nauwelijks nog in leven. De pancarte maakt duidelijk dat de mannen gevangen zijn door Syrische soldaten. Ze worden achtergelaten in de dorre woestijn. Wie nog de kracht heeft om wat inspanningen te leveren haalt de eindmeet, wie dat niet heeft, valt ter plekke dood.

Een van de gevangenen die het haalt is de jonge Syriër Hamid (Adam Bessa). Ooit was deze man uit Aleppo gelukkig getrouwd en had hij een baan als professor literatuur, maar tijdens de Syrische Burgeroorlog raakte hij in de beruchte Sednaya-gevangenis, die gebruikt werd om tegenstanders van het regime van Bashar al-Assad op te sluiten, te martelen of te doden. Volgens cijfers van Amnesty International werden daar naar schatting zo’n 13.000 mensen geëxecuteerd.

Ghost Trail
GHOST TRAIL (c) Cinéart

Ghost Trail is dan ook een film die op ware gebeurtenissen is gebaseerd. De film neemt de draad twee jaar later op, wanneer Hamid in Straatsburg woont. Aan zijn moeder vertelt hij dat hij gelukkig is in Berlijn, waardoor duidelijk is dat hij een dubbele agenda heeft. Dat moet ook, want in werkelijkheid maakt de jonge man deel uit van een geheime organisatie die probeert om de beruchte Sednaya-bewaker Harfaz (Tawfeek Barhom) op te sporen, zodat die kan terechtstaan voor oorlogsmisdaden.

Ghost Trail, die in wereldpremière ging als openingsfilm van de Semaine de la Critique op het Filmfestival van Cannes, is eigenlijk een subtiele spionagefilm die tegelijkertijd het gevaar van deze onderneming accentueert, maar zich ook focust op de miserie die elke vluchteling meemaakt. Regisseur Jonathan Millet, die eerder de documentaires Tell Me About the Stars en La Disparition draaide, maakt het de kijker zeker niet gemakkelijk. Zo duurt het een hele poos vooraleer je er als kijker achter komt wat Hamid precies wil, terwijl zijn missie uitgevoerd wordt via clandestiene online chats, terwijl de leden zogezegd een onschuldige videogame aan het spelen zijn. Bovendien draait een groot deel van de runtime om het personage van Hamid dat innemend wordt vertolkt door Adam Bessa en reeds een rolletje had in de Extraction-films met Chris Hemsworth. Geen doordeweekse cinema dus deze Ghost Trail, wel absoluut aan te raden voor zij die een spionagefilm op arthouse-niveau willen. 


Genre: drama
Jaar: 2024
Regisseur: Jonathan Millet
Cast: Adam Bessa, Tawfeek Barhom, Julia Franz Richter
Land: Frankrijk
Speelduur: 106 minuten

Related posts