Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Alien: Romulus
ALIEN: ROMULUS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

Alien: Romulus 

Maar liefst 45 jaar geleden zag deze franchise het bioscooplicht toen de Amerikaanse filmmaker Ridley Scott Alien op de filmliefhebber losliet. Een duistere, grauwe kijk in de toekomst waar de mens de ruimte gedeeltelijk verkend heeft en botste op één van de meest bloeddorstige ruimtewezens uit de filmgeschiedenis. De Uruguayaanse regisseur/scenarist Fede Alvarez maakt met Alien: Romulus de zevende film in de reeks en misschien de meest huiveringwekkende in het rijtje. Hij is onder meer bekend door de reboot van Evil Dead en de psychologische thriller Don’t Breathe uit 2016. Daarnaast schreef hij ook het scenario van The Girl in the Spider’s Web. Op de tijdslijn situeert Alien: Romulus zich tussen de gebeurtenissen van de eerste twee films.

ALIEN: ROMULUS (c) The Movie Database (TMDB)
ALIEN: ROMULUS (c) The Movie Database (TMDB)

Wanneer Rain Carradine te horen krijgt dat haar zuurverdiende verlof niet goedgekeurd wordt op Jackson’s Star is voor haar de maat vol. De mensen werken er als slaven voor de multinational Weyland-Yutani om er grondstoffen te ontginnen. Ze besluit zich aan te sluiten bij een groep jongeren die net een verlaten schip hebben ontdekt. Daar kunnen ze de cryobedden bemachtigen om daarmee hun weg naar de vrijheid, hun reis naar het zonnige Yvaga aan te vangen. Daar aangekomen ontdekken ze al vlug dat dit pad naar de verlossing verandert in een strijd om te overleven als het schip dat ze binnendringen een gespecialiseerd labo blijkt te bevatten van de firma.

De cast van Alien: Romulus wordt aangevoerd door Cailee Spaeny (Rain) en David Jonsson (Andy, haar zelfverklaarde broer en Android ). Cailee Spaeny konden we eerder dit jaar al zien als poulain van Kirsten Dunst in de anti-oorlogsfilm Civil War. De rebellerende groep jongeren worden vertolkt door Archie Renaux (Tyler), Isabela Merced (Kay), Spike Fearn (Aftersun) als Bjorn en Aileen Wu in haar langspeelfilmdebuut als Navarro.

ALIEN: ROMULUS (c) The Movie Database (TMDB)
ALIEN: ROMULUS (c) The Movie Database (TMDB)

Alle personages krijgen de tijd om zich te ontplooien waarbij Cailee Spaeny de voetsporen van Sigourney Weaver moet vullen. Wat ze wel naar behoren doet. De tijdsduur van Alien: Romulus klokt net af onder de twee uur waardoor je een gestage opbouw van de spanning bekomt en er geen dode momenten in voorkomen.

De film heeft een voortreffelijke cinematografie van de hand van Galo Olivares (Roma). Met een fluwelen schoonheid laat hij de geboorte zien van de zo gevreesde Xenomorph en dit doet hij nog eens op een meer gruwelijke manier over in het derde deel en de straffe apotheose van Alien: Romulus. Ook de knipogen naar de andere films in de franchise tot zelfs enkele heel specifieke geluiden zijn niet op één hand te tellen. Je ziet goed dat de filmmaker de vorige films onder de loep heeft bekeken. Naast dit zien we ook Ash terug verschijnen, de Android met een verborgen agenda. Wat misschien wel wat vreemd is, want hij werd toch volledig verwoest?

Fede Alvarez maakt met Alien: Romulus een nieuwe aanwinst voor de franchise met geslaagd acteerwerk van de jonge cast. Daarin blinkt David Jonsson uit met een vertolking die balanceert tussen een beschermende factor voor zijn zus Rain en de kille, emotieloze en berekende Android in het voordeel van Weyland-Yutani.

De muziek van Benjamin Wallfish, een gevestigde waarde die al heel wat nominaties op zijn naam heeft en de sterke geluidsband geven de kijker een fantastische IMAX-ervaring. Als we dan toch een puntje van kritiek moeten geven dan is het de dodelijke efficiëntie van de facehugger die wat afgezwakt is.

Genre: Horror, sciencefiction, Thriller
Jaar: 2024
Regisseur: Fede Alvarez
Cast: Cailee Spaeny, David Jonsson, Isabela Merced
Land: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
Speelduur: 119 minuten

Related posts