Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA NUIT SE TRAINE
LA NUIT SE TRAÎNE (c) Lumière
België boven

LA NUIT SE TRAINE 

De dagen dat Franstalige films volop scoren aan de Vlaamse kassa zijn al lang voorbij. Een situatie die alleen maar te betreuren valt, al is het door de niet te stoppen tsunami van dwaze komedies ook wel een beetje het principe van eigen schuld, dikke bult. Dit betekent evenwel niet dat er geen pareltjes bovendrijven. Zo is Amal met de altijd fantastische Lubna Azabal misschien wel één van de beste films van dit jaar. Eveneens gemaakt in Brussel en smachtend naar jouw kijkend oog is de adrenalinestoot La Nuit Se Traine.

Regisseur Michiel Blanchart voert je anderhalf uur mee naar de stinkende, duistere onderbuik van Brussel. Geen enkel plaatje is geschikt voor toeristisch nut, want alles oogt er grauw en vooral gevaarlijk. Terwijl de Belgische hoofdstad in rep en roer staat door de protestbewegingen van de Black Lives Matter-beweging, voert de jonge Mady (Jonathan Feltre) zijn job uit. Overdag studeert hij, in het holst van de nacht verdient hij een centje bij als slotenmaker. Het te verwachten noodlot slaat toe als hij een telefoontje krijgt van Claire (Natacha Krief), die met haar vrouwelijke charmes beweert dat ze haar sleutel in haar flat heeft laten liggen. Niets is minder waar. Mady was niet meer dan een passe-partout om er met het geld van een bende criminelen vandoor te gaan. Het begin van een razend spannend kat-en-muisspel zoals we in België maar zelden zagen.

Jonas Bloquet in La Nuit se Traîne
JONAS BLOQUET in LA NUIT SE TRAÎNE (c) Mika Cotellon

Michiel Blanchart, die na een paar kortfilms hiermee zijn opmerkelijk filmdebuut presenteert, raakte duidelijk geïnspireerd door de begindagen van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Black is dan ook nooit veraf. Toch is La Nuit se Traine meer dan op de trein springen van de hippe misdaadfilm. Blanchart weet perfect hoe hij de vuile hoekjes van de Belgische hoofdstad moet kiezen, zoals bijvoorbeeld de verloederde achterbuurten van Brussel-Noord, zodat de film er zowel realistisch als angstaanjagend uitziet. Af en toe frons je weleens de wenkbrauwen door de onkunde van de Brusselse politiediensten. Just don’t try this at home!

Romain Duris in La Nuit se Traîne
ROMAIN DURIS in LA NUIT SE TRAÎNE (c) Mika Cotellon

Naast spanning of een perfecte dreigende soundtrack van Tanguy Destable aka de Franse hiphopper Tepr, bulkt La Nuit Se Traine eveneens van het acteertalent. Vlamingen herkennen Sam Louwyck als de flik die je niet tegen het lijf wil lopen, terwijl de rest van de cast – op een verrassende Romain Duris als maffiabaas na – bestaat uit vrij onbekende mensen. Jonathan Feltre is een revelatie die de volledige focus, die op zijn personage wordt gelegd, perfect weet te dragen. Maar ook Thomas Mustin (reeds te zien in Raw van Julia Ducournau) en Jonas Bloquet, die met The Nun reeds van Hollywood mocht proeven, overtuigen volledig.

Vergeet voor één keer het obligatoire lijstje van de voorgekauwde blockbusters, laat je verrassen en duik met La Nuit Se Traine in de Brusselse misdaadbeerput. Anderhalf uur ondraaglijke spanning is de beloning.

Genre: drama, misdaad
Jaar: 2024
Regisseur: Michiel Blanchart
Cast: Jonathan Feltre, Natacha Krief, Jonas Bloquet, Romain Duris, Sam Louwyck
Land: België
Speelduur: 111 minuten

Related posts