Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GARCON
GARCON C
Flashback

GARCON 

Nog voor men de verschrikkelijke term feelgoodfilm uitvond, was er de cinema van Claude Sautet. Zijn grootste meesterwerk is misschien wel de gangsterfilm Classe Tous Risques, maar met titels als Les Choses De La Vie en César Et Rosalie probeerde deze Franse cineast ons via flarden uit het leven een beetje gelukkiger te maken. Sautet had al eerder met duizendpoot Yves Montand samengewerkt, toch dachten de producers dat het niet zo eenvoudig zou zijn om hem voor dit project te overtuigen. In 1983 was Montand immers nog de lieveling van Costa-Gavras, de grootmeester van de Franse politieke thriller. 

In Garçon wilde Sautet het verhaal vertellen van een tapdanser die na een mislukte carrière als ober in een brasserie werkt en ervan droomt om een eigen speeltuin te starten. Het is inderdaad een verhaal waar menig acteur zou voor passen, maar Montand hapte onmiddellijk toe toen hij het flinterdunne script las. Garçon is zeker niet Montands beste, wel zonder twijfel zijn leukste film!

De film werd in 1983 een beetje over het hoofd gezien en sloeg alleen in Frankrijk aan omdat Montand daar nu eenmaal een instituut is. In tijden van gerestaureerde versies op Blu-ray is het vandaag natuurlijk herontdekken geblazen en daar is Garçon een ultiem voorbeeld van. 

GARCON (c) The Movie Database (TMDB)
GARCON (c) The Movie Database (TMDB)


Anderhalf uur zijn we in het gezelschap van de sympathieke Alex (Yves Montand), die zich dag in dag uit de ziel uit het lijf loopt om de klanten van de brasserie te bedienen. In de keuken is het een heksenketel en kan hij nauwelijks de stress aan, maar de klant is nu eenmaal koning en dus zet Alex iedere dag, net als een clown, een glimlach op, ook al is zijn privéleven een rotzooi. Hij woont samen met zijn beste vriend en collega Gilbert (Jacques Villeret), maar droomt toch van een relatie met Claire (Nicole Garcia), alleen lukt dat niet zo goed.

Garçon is eigenlijk op twee fronten leuk. Vooreerst is er de film zelf die aanvoelt als een musical (ook al wordt er geen woord in gezongen), maar tegelijkertijd zorgt ook de tijdgeest voor de nodige hilariteit. We kunnen het ons vandaag nauwelijks voorstellen, toch was het in 1983 normaal dat een ober je een gerecht voorzette met in zijn andere hand een brandende sigaret. Ook zorgden de scriptschrijvers ervoor dat Montand steeds in mooi gezelschap was. Hij heeft wel geen rooie cent en leeft samen met een collega in een krap appartementje, toch vallen de jonge vrouwen voor zijn charme. En zo kunnen we wel een tijdje doorgaan, maar Garçon blijft in de eerste plaats heerlijke Franse cinema met een briljante Yves Montand, het soort film dat we vandaag jammer genoeg in onze zalen missen.


Genre: komedie
Jaar: 1983
Regisseur: Claude Sautet
Cast: Yves Montand, Nicole Garcia, Jacques Villeret, Rosy Varte, Marie Dubois
Land: Frankrijk
Speelduur: 90 minuten

Related posts