Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ARIZONA DREAM
JOHNNY DEPP in ARIZONA DREAM (c) The Movie DataBase (TMDB)
Flashback

ARIZONA DREAM 

Emir Kusturica kreeg voor zijn eerste langspeelfilm Do You Remember Dolly Bell in 1981 meteen een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. In 1985 werd When Father Was Away on Business onderscheiden met de Gouden Palm in Cannes en een Oscar voor de beste buitenlandse film. In 1989 bedacht Cannes Kusturica met de prijs voor de beste regie voor Time of the Gypsies.

In Arizona Dream wordt in een tragikomische stijl een liefdesverhaal geschetst tegen de achtergrond van de ietwat bizarre droombeleving van een al even eigenaardig vijftal. Johnny Depp vertolkt de rol van de 20-jarige Axel Blackmar, die brak met zijn verleden nadat zijn ouders in een auto-ongeluk om het leven kwamen. Hij nestelde zich in New York waar hij na drie jaar zijn geestelijk evenwicht terugvindt. Op een dag komt zijn broer hem vragen gertuige te zijn op het huwelijk van oom Leo in zijn geboortestad in Arizona. Axels broer Paul (Vincent Gal­lo) is een macho en een vrouwenversierder die aan de kost komt als verkoper en ervan droomt acteur te worden. Oom Leo (Jerry Lewis) voelt zich schuldig aan de dood van Axels ouders en wil daarom voor Axel zorgen. Hij verwezenlijkt bijna zijn droom, want hij runde ooit een bloeiende zaak als Cadillac-verdeler. De zaak is ondertussen bijna failliet en Leo wordt oud.

Faye Dunaway
FAYE DUNAWAY in ARIZONA DREAM (c) The Movie DataBase (TMDB)

Axel wil liefst zo snel mogelijk naar New York terug tot hij Elaine Stalker (Faye Dunaway) ontmoet, die samenleeft met haar stiefdochter Grace (Lili Taylor). Grace, rijk door erfenis, heeft Elaine onder haar hoede genomen. Axel, in de ban van Elaines schoonheid, raakt totaal overstuur. Axel wordt heen en weer geslingerd tussen de tegenstrijdige verlangens van Leo, Elaine en Grace. Wanneer ze samenhokken, krijgt ieder zijn droom realistische vorm. Leo bereikt de maan via een ladder van Cadillacs; Elaine krijgt haar vliegtuig, Paul mag zijn acteertalent demonstreren tijdens een plaatselijke wedstrijd en Grace, die er niet volledig in slaagt om Axel voor haar te winnen, wil reïncarneren in een schildpad.

Doorheen deze bevreemdende droomodyssee zwemt letterlijk een vis over het scherm die als symbool fungeert voor enerzijds Axels droom die hoopt in wild Alaska een exemplaar van deze vissoort te vangen en anderzijds Kusturica’s persoonlijke mening, namelijk dat hij de mens ziet als een vis die een immense stad doorkruist … .

Arizona Dream
ARIZONA DREAM (c) The Movie DataBase (TMDB)

Kortom, Arizona Dream is ongetwijfeld de meest persoonlijke film van Kusturica. Ogenschijnlijk eenvoudig van opbouw zit in Arizona Dream een onderliggende boodschap visueel handig verpakt. De prent is opmerkelijk omwille van de onvoorspelbaarheid, de originaliteit, de knappe fotografie, de uitstekende soundtrack en het opvallend sterk acteerwerk. Al baadt de film in te veel pessimisme en overdreven symboliek, Het blijft een merkwaardige en persoonlijke beeldencollage.


Genre: komedie, drama, fantasy, romance
Jaar: 1993
Regisseur: Emir Kusturica
Cast: Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor, Vincent Gallo
Land: Frankrijk, Verenigde Staten
Speelduur: 142 minuten

Related posts