Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JOKER : FOLIE A DEUX
LADY GAGA en JOAQUIN PHOENIX in JOKER: FOLIE À DEUX (c) Warner Bros Belgium
Bioscoop

JOKER : FOLIE A DEUX 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen en ze tegelijkertijd om te gooien: Joker van Todd Phillips is gewoon de allerbeste superheldenfilm die er geen is. Geen infantiel, voorspelbaar verhaal over een nerd die pardoes in het nucleaire keukenafval terechtkomt en daardoor gezegend wordt met krachten die volstaan om de wereld van vijandige schurken te bevrijden.

Neen, Joker was anders. Verrassend omdat de man achter de camera Todd Phillips was, die de wereld opzadelde met de compleet overbodige Starsky & Hutch-remake alsook de Hangover-trilogie, wat voor de één een zegen is en voor de ander voldoende reden is om het televisietoestel uit het raam te kieperen. Origineel was Joker geenszins, want wie ook maar met wat filmkennis is gezegend zag in een handomdraai dat Phillips niet meer deed dan een eigentijdse draai aan The King Of Comedy van Martin Scorsese te geven. Maar het lukte, niet in het minst door de glansrol van Joaquin Phoenix die altijd wel staat te springen om een freak neer te zetten. Phoenix speelde een Joker die zelfs wijlen Heath Ledger naar de tweede plaats verdrong. Fact!

JOKER: FOLIE À DEUX (c) Warner Bros Belgium
JOKER: FOLIE À DEUX (c) Warner Bros Belgium

Dat er een sequel zou komen van deze film uit 2019 wist iedereen. Maar niet de manier waarop. Niemand had er problemen mee dat Lady Gaga werd gecast als Harleen Quin. Over haar muziek valt te redetwisten, maar als actrice schitterde ze zowel in A Star Is Born als in het vrij onderschatte House of Gucci. Meer problemen rezen aan de oppervlakte toen Todd Phillips de wereld liet verstaan dat hij zijn concept ging uitbreiden tot een musical. De negatieve recensies op de social media waren ongezien. Vele fans – vaak met een blinddoek op – lieten dan ook verstaan dat ze hier geen bioscoopkaartje aan zouden spenderen. Of ze gelijk hebben?

Helaas wel. Joker: Folie à Deux is met de stip de ontgoocheling van het jaar en bij uitbreiding de trieste verspilling van zowel het talent van Joaquin Phoenix als dat van Lady Gaga. Mooie beelden krijg je in overvloed dankzij de cinematografie van Lawrence Sher. Het venijn zit hem helaas in het veel te slappe scenario en het feit dat Todd Phillips te veel stijlen door elkaar heeft gegooid, waardoor de film oogt als een slecht samengestelde collage.

JOKER: FOLIE À DEUX (c) Warner Bros Belgium
JOKER: FOLIE À DEUX (c) Warner Bros Belgium

De film begint met een ode aan de Looney Tunes. Dat werkt best, helaas weet Phillips van geen stoppen. Wie problemen heeft met een musical als genre omdat er te pas en te onpas wordt gezongen, krijgt met Joker: Folie à Deux nog overschot van gelijk ook. Er wordt veel te veel gezongen, zowel door Phoenix en Lady Gaga, want Phillips wilde per se een ode brengen aan de 50’s-musicals, alleen lopen ze het verhaal compleet in de weg.

Was de eerste Joker een sadistisch slachtfestijn, dan ontbreekt dit thema volledig in Joker: Folie à Deux. Een simpel liefdesverhaal dat niet alleen om de haverklap onderbroken wordt door chansons. Ook een groot deel van de film ombouwen tot een saai en compleet doelloos rechtbanksdrama, doet het verhaal geen goed. Ook over het slot – waarover we uiteraard niets willen lossen – valt er heel veel (behalve iets positiefs) te zeggen. Het is met pijn in hart, maar Joker: Folie à Deux is een mooi, maar een bijna volslagen zooitje geworden.


Genre: superhelden, actie, musical
Jaar: 2024
Regisseur: Todd Phillips
Cast: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener, Zazie Beetz
Land: USA
Speelduur: 138 minuten

Related posts