Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SALEM’S LOT
SALEM's LOT (c) HBO Max
Streaming

SALEM’S LOT 

Het is oktober en dus grossieren de streamers in horrorfilms. De klassiekers worden bovengehaald, maar ook nieuw werk maakt zijn opwachting. Zo kan je vanaf vandaag op HBO Max terecht voor Salem’s Lot, een film die wel degelijk in de tweede categorie thuishoort. Het betreft namelijk niet één van de vorige miniseries, maar een slankere filmadaptatie van slechts 113 minuten.

Dat is nog altijd aanzienlijk langer dan de gemiddelde horrorprent, maar om het boek van Stephen King volledig tot zijn recht te laten komen, is het ruimschoots onvoldoende. Van de rijke karakterontwikkelingen waarom ‘The King of Horror’ bekendstaat, schiet er maar bitter weinig over. Scenarist en tevens regisseur Gary Dauberman focust zich immers volledig op de schrikmomenten.

SALEM's LOT (c) HBO Max
SALEM’s LOT (c) HBO Max

Die angstaanjagende ogenblikken mag je in Salem’s Lot op het conto van de vampieren schrijven. Zij hebben van Jerusalem’s Lot, zoals de volledige naam van het Amerikaanse boerengat luidt, hun jachtterrein gemaakt en kruisen op hun weg tal van personages. De succesvolle schrijver Ben Mears (Lewis Pullman) is er net teruggekeerd om inspiratie op te doen voor zijn volgende thriller en ook de eigenaar van het curiositeitenkabinet Kurt Barlow (Alexander Ward) en zijn hulpje Richard Straker (Pilou Asbæk) zijn er nog maar onlangs neergestreken. Ben zal zich samen met zijn kersverse liefde Susan Norton (Makenzie Leigh) moeten weren om het avontuur zonder kleurscheuren te overleven.

Slachtoffers zullen er zeker vallen. Dauberman introduceert aan de lopende band nieuwe karakters met een flinterdunne achtergrond en maakt ze genadeloos af. Klassenbakken als William Sadler, Alfre Woodard, Bill Camp en Spencer Treat Clark worden daardoor onderbenut. Ook de ontluikende romance tussen Ben en Susan is al tot volle bloei gekomen voor je het goed en wel beseft, en hetzelfde kan gezegd worden van de manier waarop de jonge Mark Petrie (Jordan Preston Carter) in pole position wordt geduwd.

SALEM's LOT (c) HBO Max
SALEM’s LOT (c) HBO Max

Dauberman haast zich om zo snel mogelijk op het punt te komen waar zijn werkelijke interesse ligt: de vampierenaanval op het stadje. Van de werkelijke boodschap uit Kings meesterwerk over het verval van de kleine Amerikaanse stadjes op het platteland schiet er niets meer over. Wat resteert is een generieke vampierenfilm met alle vertrouwde elementen uit de vampieroverlevering. Al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat er in de montagekamer een betere film gesneuveld is. Op de acteerprestaties valt niet veel aan te merken en ook qua sfeerschepping en setting zit alles snor.

Zo oogt de scène met de silhouetten bij het schemerlicht, waarin de broertjes Glick (Nicholas Crovetti en Cade Woodard) worden achtervolgd, zeer knap. We moeten eveneens toegeven dat de actie er best mag zijn en kijkers die niet vertrouwd zijn met Stephen Kings boek of de twee vorige bewerkingen zullen deze uitgeholde, maar actiegerichte interpretatie mogelijk wel kunnen smaken. Wij raden echter aan een uur extra uit te trekken en Tope Hoopers superieure versie uit 1979 nog eens boven te halen.


Genre: horror, thriller
Jaar: 2024
Regisseur: Gary Dauberman
Cast: Lewis Pullman, Spencer Treat Clark, Pilou Asbæk, Bill Camp, Alexander Ward, William Sadler, Makenzie Leigh
Land: USA
Speelduur: 113 minuten

Related posts