Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DOMINO
DOMINO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DOMINO 

Neen, dit gaat niet over de gelijknamige film van Tony Scott met Keira Knightley en ‎Mickey Rourke‎ maar wel om de film die Brian De Palma in 2009 maakte. Een titel waar de regisseur allesbehalve goede herinneringen aan overhield. Niet alleen omdat het een flop van jewelste was – de thriller haalde amper of niet de bioscoop- maar ook door de moeilijke omstandigheden waarmee de cineast te kampen had.

Een groot deel van de crew werd nooit uitbetaald door de Deense producenten, en De Palma vond het zo’n verschrikkelijke ervaring dat hij liet weten dat hij nooit meer wilde werken in Denemarken. Toch was De Palma ondanks het krappe budget van 6 miljoen dollar best wel tevreden over het resultaat. Dat vonden de critici in ieder geval niet die de film tot brandhout verpulverden en het tot het slechtste van wat De Palma deed uitriepen.

CARICE VAN HOUTEN (c) The Movie Database (TMDB)

Uiteraard is Domino niet het beste van de legendarische Amerikaanse cineast. Zijn teloorgang – als je dat woord kan gebruiken – was al te merken in Passion met Noomi Rapace en Rachel McAdams, maar het blijft wel nog altijd een film van Brian De Palma. De trukendoos van deze cineast is ondertussen al bekend en hij draait er zijn hand niet voor om het nogmaals te herhalen. Lange scènes van suspense die opgebouwd worden door de zenuwslopende score van huiscomponist Pino Donaggio – Domino was reeds de negende samenwerking- en een beeldvoering in slow motion die je naar het puntje van je stoel drijft.

In deze film over een politieagent die de dood op zijn partner wil wreken en daarmee oog in oog komt te staan met een lid van de IS telt twee van zulke momenten, een om mee te beginnen en een ander om mee te eindigen. Het zijn zonder meer de twee hoogtepunten van deze actiethriller en hoewel je merkt dat Brian De Palma nog steeds sukkelt met de digitale cameravoering blijft dit Hitchcockiaans idee nog altijd prima werken.

De vertolking is net iets te houterig, hoewel Carice Van Houten meer dan behoorlijk haar rol vertolkt als politiepartner van Nikolaj Coster-Waldau. De twee kennen elkaar overigens maar al te goed van Game of Thrones. Hoewel de dialogen net iets te voor de hand liggend zijn en het verhaal niet al te veel om het lijf heeft, is Domino zeker niet de draak die vele recensenten er destijds van hebben gemaakt. Jammer dat een regisseur die als een van de hoofdrolspelers van de Movie Brat-generatie –  een nieuwe generatie filmmakers die genoeg had van het ‘oude’ Hollywood – door recensenten uiteindelijk zo in de verdomhoek is geduwd. Een cineast die beter verdient, net als deze film trouwens.

GENRE: thriller
JAAR: 2019
REGISSEUR: Brian De Palma
CAST: Nikolaj Coster-Waldau, Søren Malling, Paprika Steen, Helena Kaittani, Eriq Ebouaney, Guy Pearce, Thomas W. Gabrielsson, Carice van Houten
LAND : DENEMARKEN



Related posts