Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE QUIET GIRL
(c) TMDB
Bioscoop

THE QUIET GIRL 


Emoties blijven nog steeds de stevigste pilaren van het filmmedium, en die zijn er in The Quiet Girl (in het origineel Iers luidt dit An Cailín Ciúin) in overvloed aanwezig. Het rustige meisje is de tienjarige Cáit, een imposante en vooral innemende rol van natuurtalent Catherine Clinch. Het introverte kind zegt, in tegenstelling tot haar populaire zussen, nauwelijks een woord. Op school is ze dan ook het mikpunt van de vele pesterijen. Ook thuis kan ze nauwelijks rekenen op liefde. Haar hoogzwangere moeder (Kate Nic Chonaonaigh) bekommert zich om de andere zusjes en haar vader (Michael Patric) loopt steeds dronken rond.

Tijdens de zomervakantie mag Cáit voor twee maanden bij het bevriende kinderloze koppel Eibhlín (Carrie Crowley) en Seán (Andrew Bennett) logeren. Ook al lopen de eerste dagen niet al te lekker, daar ontdekt het kind voor de eerste keer in haar leven wat genegenheid en liefde is.

Regisseur Colm Bairéad die hiermee aan zijn debuut toe is, ook al had hij dit verhaal al eens verfilmd in één van zijn kortfilms, weet op een treffende en zelfs vrij minimalistische – maar wel universele- manier de juiste snaar te raken die aanvoelt als een mokerslag.

THE QUIET GIRL


De film speelt zich wel af in de jaren 80, maar door de kilheid die de maatschappij eigen is geworden voelt het onderwerp actueler dan ooit aan want wie of wat je bent, liefde en genegenheid zijn onontbeerlijk. Het verhaal situeert zich in een gehucht in het landelijke Ierland. Colm Bairéad koos ervoor om zijn acteurs in een Keltisch dialect te laten acteren wat voor een extra dimensie zorgt, ook al wordt het Ierse element er nooit te dik opgesmeerd. De sfeervolle fotografie van cinematograaf Kate McCullough is verbluffend mooi en accentueert de eenzaamheid waarin het jonge meisje vertoeft.

The Quiet Girl mag dan wel een vrij langzame film zijn, toch zorgen de laatste twintig minuten voor zo’n pijnlijke kopstoot dat deze coming-of-age-film een van de meest aangrijpende titels van dit jaar is die je moet gezien hebben.

Fast Forward kon Colm Bairéad strikken voor een interview (hier te lezen).


GENRE: drama
JAAR: 2022
REGISSEUR: Colm Bairéad
CAST: Carrie Crowley, Andrew Bennett, Catherine Clinch, Michael Patric, Kate Nic Chonaonaigh           
LAND : IERLAND

Related posts