Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FAST X
FAST X (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

FAST X 

Nadat de eerste The Fast And The Furiousin 2001 werd uitgebracht, zijn we ondertussen al aan de tiende film aanbeland. Fast X is zeker niet het einde. Integendeel, want zonder te gaan spoilen eindigt deze blockbuster abrupt op een cliffhanger – net zoals in de ouderwetse televisieseries – die alle wegen openzet voor een heus vervolg. Meer zelfs, Vin Diesel liet voor de Hollywood-stakingen vallen dat dit verhaal wel eens een trilogie zou kunnen worden, en eens deze koe is uitgemolken zou men zelfs beginnen aan een female version van het verhaal.

FAST X
FAST X (c) The Movie Database (TMDB)

Wat ooit begon als een plezante film over illegale straatraces is al lang uitgegroeid tot een winstgevende franchise waarbij de kijker zo wat alle logica van de natuurwetten teniet ziet gaan met als dwaas hoogtepunt, F9 waarin de auto’s een tripje naar de maan maakten. Wellicht moet bedenker Vin Diesel zelf geweten hebben dat hij hiermee over de scheef ging, want in Fast X wordt er behoorlijk wat gas terug genomen. We hebben het louter over het ridicule aspect, want aan sensatie wordt geen seconde ingeboet.

Fast X is zonder meer één van de meest spectaculaire films die je dit jaar in de bioscoop kan zien, wat overigens mag met een budget van 340 miljoen dollar! Het enige wat de film wat in de weg zit is de moeheid van dit alles. Geen enkele acteur is er jonger op geworden, en tot vervelens toe worden nog maar eens archiefbeelden van wijlen Paul Walker uit de kast gehaald. Dat werkt wel, maar het is zonneklaar dat deze franchise geen nieuwe fans meer zal maken en dat het einde stilaan in zicht is.

Het maken van de film liep niet bepaald over rozen. Justin Lin had geen interesse meer om opnieuw achter de camera te staan en de fakkel werd daarom doorgegeven aan Louis Leterrier die de actiefans wel zullen kennen van de twee Transporter-films en The Incredible Hulk. Niet dat het er eigenlijk toe doet wie de regisseur van dienst is, want het zijn films waarin geen greintje persoonlijkheid van de regisseur verwacht wordt. Het enige wat de fans vragen zijn snelle wagens, actiescènes vol adrenaline en een barbecue om ons er aan te herinneren dat de entourage rond Dominic Toretto één grote familie is.

VIN DIESEL
VIN DIESEL in FAST X (c) The Movie Database (TMDB)

Naast Vin Diesel zijn ook Michelle Rodriguez (die meer en meer laat doorschemeren dat ze er genoeg van heeft), Jason Statham die met The Meg 2 dit jaar de domste blockbuster op zijn naam heeft, Jordana Brewster, Tyrese Gibson en Ludacris van de partij. Maar naast de altijd prima acterende Charlize Theron en Brie Larson is het deze keer spierbundel Jason Momoa die de show mag stelen in de nieuwste Fast en wel als Dante Reyes. Voor wie vertrouwd is met de verhaallijnen van de franchise, zal zich wel herinneren dat zijn vader in Fast Five werd gedood en dat vraagt om wraak. Momoa doet dit door een staaltje ridicule – maar best wel goed werkende – overacting zonder grenzen met als hoogtepunt een niet te stoppen vuurbal die door de straten van Rome raast. Qua actie overigens perfect te vergelijken valt met wat Tom Cruise een paar maanden later liet zien in Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One. Vervolgens gaat de trip naar Los Angeles, Rio de Janeiro en zelfs de Noordpool.

Fast X is een formulefilm waarbij geen seconde wordt afgeweken van de voorgeschreven sjablonen. Dit resulteert in een zeer fragmentarische film die je kan onderverdelen in een vijftal blokjes, waarbij de humor – niet dat iedereen het even plezant vindt – of zo je wil de worsten van de barbecue de lijm zijn. Het merendeel van het bioscooppubliek heeft het ondertussen gehad met het nepfilosofisch gezwets van Vin Diesel, maar wie eerlijk is met zichzelf kan alleen maar toegeven dat Fast X actiecinema van de bovenste plank is. Hersenloos entertainment, maar dat neemt niet weg dat deze platte commercie best wel leuk is. Zet je dus schrap voor Fast X-Part II, of hoe het actieding ook zal heten.

Fast X is vanaf 23 augustus 2023 beschikbaar op DVD, Blu-ray, 4K UHD en Steelbook.


REGIE: Louis Leterrier
CAST : Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Statham, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron, Brie Larson, John Cena, Jason Momoa
JAAR:  2023 
LAND : USA 
GENRE : actie

Related posts