Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CIRCUS OF HORRORS
CIRCUS OF HORRORS (c) The Movie Databse (TMDB)
Flashback

CIRCUS OF HORRORS 


Wie verknocht is aan podcasts waarin men obscure films belicht zal misschien wel eens de naam van Circus of Horrors uit 1960 hebben horen vallen. Zo is bijvoorbeeld John Landis die de film aanprees in Trailers From Hell een fan. En om maar meten Landis te citeren, het is niet echt een goede film, maar wel een met een prachtige cinematografie. Dat is geen wonder met een DOPer als Douglas Slocombe achter de camera.

Deze in Londen geboren cinematograaf wordt beschouwd als een van de beste uit de filmindustrie. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon hij te werken voor de Ealing Studios. Later maakte hij furore voor zijn werk in The Servant, The Great Gatsby (de versie uit 1974) en Julia. Hij was ook een favoriet van regisseur Steven Spielberg en stond achter de camera van Raiders of the Lost Ark.

Maar terug naar Circus Of Horrors die geregisseerd werd door Sidney Hayers, die vooral bekend was als regie-assistent was van de Titanic-film A Night to Remember en het oorlogsepos A Bridge Too Far.

CIRCUS OF HORRORS
CIRCUS OF HORRORS (c) The Movie Databse (TMDB)


Het ietwat dwaze, maar vermakelijke verhaal speelt zich af in 1947. De wereld likt letterlijk nog de wonden na van de oorlog, want door bominslagen zijn heel wat mensen aan het gezicht verminkt geraakt. Daar weet plastisch chirurg Dr. Rossiter (Anton Diffring, die verduiveld veel op Rutger Hauer lijkt) alles over. De louche arts moet na het mislukken van een operatie met zijn vrouw en haar broer naar Frankrijk vluchten. Hij opereert daar het dochtertje van een circuseigenaar (een ladderzatte Donald Pleasence) en als dank wordt hij mede-eigenaar van het circus. De arts rekruteert vrouwen met een verminkt gezicht, opereert hen, maakt hun weer mooi en laat hen daarna schitteren in zijn show. Alleen moeten ze daar voor eeuwig en altijd blijven, want willen ze ontsnappen dan sterven ze op bizarre wijze.

Hayes kon samenwerken met de mensen van Billy Smart’s Circus, één van de grootste circussen uit het Verenigd Koninkrijk in die tijd. Dat levert een paar adembenemende beelden op, maar ook vreemde beslissingen zoals de gorilla die overduidelijk vertolkt wordt door een man in een apenpak. Ook het liedje Look for a Star dat later een hit werd voor Garry Mills in Groot-Brittannië wordt net iets te veel in je strot geduwd.

De verminkingen zijn zo over the top en slecht gemaakt, dat het wel maskers lijken. Echt griezelig wordt Circus Of Horrors nooit, wel vrij spannend. Wie zin heeft in een ouderwetse horrorthriller doet er dan ook geen kwaad aan om deze film eens te bekijken. De film is beschikbaar op Blu-ray via Vintage Classics, of via Shout! Factory, maar deze laatste is weliswaar geen regiovrije disk.


GENRE: horror, thriller
JAAR: 1960
REGISSEUR: Sidney Hayers
CAST: Anton Diffring, Erika Remberg, Yvonne Monlaur, Donald Pleasence, Jane Hylton
LAND: GROOT-BRITTANNIE

Related posts