Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FROST/NIXON
FROST/NIXON (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FROST/NIXON 


Met Nixon tekende politiek biopicmaestro Oliver Stone in ’95 al een rechttoe-rechtaan portret van de 37ste president van de Verenigde Staten. Wie dacht dat Stone en Anthony Hopkins (als de bangelijke reïncarnatie van Nixon) een definitief punt hadden gezet achter de filmcarrière van Tricky Dick, heeft niet op Ron Howard gerekend.

Frost/Nixon is de verfilming van Peter Morgans gelijknamige toneelstuk waarin ragfijn wordt ingezoomd op de verbale legendarische clash tussen David (Frost) en Goliath (Nixon) uit 1977.

Voor wie toen nog neuspulkend op de schoolbanken zat: de Watergate-zaak was het betrappen van de Republikeinse president Richard Nixon op het laten afluisteren van het partijhoofdkwartier van de democraten. Hij trad in ’74 zelf af om een impeachment (gedwongen aftreden) te voorkomen.

FROST/NIXON
FROST/NIXON (c) The Movie Database (TMDB)



Drie jaar later strikte de navelstarende Britse televisie-entertainer David Frost, de sluwe voormalige president voor een serie van vier televisie-interviews. In politieke kringen zat men toen op zijn honger. Zou Nixon alsnog zijn betrokkenheid in de Watergate-affaire toegeven? Ofschoon niemand geloofde in Frosts project, schreef deze lichtzinnige reporter/playboy geschiedenis.

Wie twijfelt of een toneel annex interviewverfilming boeiende cinema kan opleveren, moet dringend Frost/Nixon bekijken. De prent opent met zorgvuldig geselecteerde footage van het toenmalige politieke tumult. Howard katapulteert je vervolgens moeiteloos naar de wollige jaren ’70. De sfeerreconstructie (kledij, decor, bakkebaarden, bakelieten telefoons) is perfect.

Ook de gedeeltelijk gehanteerde pseudo-documentaire stijl, de opvallende cameraperspectieven, de krachtig en psychologisch helder uitgewerkte personages en het fijnzinnige kat-en-muisspel tussen de antipodische talking heads (schitterend vertolkt door Michael Sheen en Frank Langella) zijn krachtige troeven van deze heel spannende politieke ‘thriller’.


GENRE: politiek
JAAR: 2008
REGISSEUR: Ron Howard
CAST: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon, Matthew Macfadyen, Oliver Platt
LAND : USA

Related posts