Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Barry “Kowalski” Newman overleden
BARRY NEWMAN in FEAR IS THE KEY (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Barry “Kowalski” Newman overleden 

Barry Newman, de man die wereldberoemd werd als Kowalski in de cultfilm Vanishing Point, is overleden. Hij werd 92.

De acteur die op Broadway begon werd een cultheld door zijn vertolking van Kowalski in Vanishing Point die geregisseerd werd door Richard C. Sarafian, zeg maar de Fast & Furious van zijn tijd. Newmans zwijgzame personage was een Vietnam-veteraan die onder invloed van amfetaminen in een witte Dodge Challenger R/T 440 Magnum zo snel mogelijk naar zijn bestemming wilde rijden. Vanishing Point werd in acht weken opgenomen en is een cultklassieker geworden. Steven Spielberg noemde het een van zijn favoriete films.

Vanishing Point baarde niet veel opzien in de VS, maar toen de film in Londen in première ging op het Leicester Square Theater stonden de mensen in de rij om hem te zien. “In Engeland was ik een held en in Amerika was ik gewoon een man die zijn koffers ophaalde bij de vliegtuigterminal!” vertelde hij in een interview in 2019.

In 1972 speelde Newman in Fear Is the Key, dat net als Vanishing Point een spannende autoachtervolging bevatte, en in de CIA-thriller The Salzburg Connection. Newman was ook op het toneel te zien in Agatha Christie’s The Mousetrap en als gangster in Pretty Boy Floyd.

Meer recentelijk was Newman te zien in films als Daylight, Bowfinger, The Limey en 40 Days and 40 Nights.

Related posts