Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INCUBUS
INCUBUS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

INCUBUS 


Door het gigantische succes van Friday the 13th was er in de jaren 80 geen gebrek aan horrorfilms. In feite wilde iedereen met een camera hetzelfde als wat Sean S. Cunningham deed, en dat is een fortuin scheppen door een film te maken met weinig geld. Dat leverde toen tal van leuke titels op, maar ook films waarvan je na anderhalf uur niet weet wat er mee aan te vangen. Leuk als curiosum, maar meer niet. Een bedenking die zeker geldt voor Incubus die vaak verkeerd –vanwege de poster- als The Incubus aangehaald wordt.

Deze ietwat vergeten horrortitel kreeg een paar jaar geleden een heuse 4K-restauratie via Vinegar Syndrome waardoor Incubus regelmatig de podcasts haalt die zich specialiseren in obscure horrortitels. Een film waar overigens David Cronenberg een tijdje over nadacht om hem te regisseren, maar uiteindelijk werd het een klusje voor John Hough. Deze man die zijn carrière begon als assistent-regisseur bij de cult tv-serie The Avengers en zelf ook een aflevering ervan inblikte, heeft zo’n dertig films afgeleverd. Van alle markten thuis zoals dat heet, met als hoogtepunten de horrorklassieker Twins of Evil, de Bonnie & Clyde-achtige Dirty Mary Crazy Larry en de Disney-familiefilm Escape to Witch Mountain.

JOHN CASSAVETES
JOHN CASSAVETES in INCUBUS (c) The Movie Database (TMDB)


Over uitersten gesproken. In 1980 maakte hij met Bette Davis The Watcher in the Woods waar iedere horrorfan wel een verschillende mening over heeft. Eén jaar later verscheen Incubus. Alweer kon Hough rekenen op een echte ster voor zijn vehikel en wel via John Cassavetes. De in 1929 geboren New Yorker stond ervoor bekend dat hij als acteur vaak de meest commerciële rollen aannam zodat hij hiermee zijn eigen films als regisseur kon bekostigen.

Om het maar meteen te zeggen, John Cassavetes die de meeste zullen kennen uit Rosemary’s Baby, is echt veel te goed voor deze rommelige film en in feite zowat de enige van de cast die weet wat acteren inhoudt. Cassavetes speelt de rol van Sam Cordell, een dokter in een klein stadje die als alleenstaande vader een wel bijzondere relatie heeft met zijn tienerdochter (Erin Noble die na Class Of 1984 alleen nog maar in televisieseries aan de bak kwam). Het stadje wordt geplaagd door een brute verkrachter, of zo lijkt het toch. Cordell kan echter meer dan louter mensen opereren en samen met de lokale agent Hank (de karakterkop John Ireland met meer dan 200 IMDb-credits!) probeert hij uit te zoeken wie er achter deze krasse misdaden zit.

Wie een boontje heeft voor 80’s-horror en het gewoon is om zijn ogen te sluiten voor nonsens zal zich best wel amuseren met deze film die zich richt op bloot, bloed en slechte dialogen. Dat laatste had John Cassavetes door en naar verluidt herschreef hij 80% van zijn teksten. Logica of een degelijk plot hoef je in Incubus niet te zoeken, wel vreemde wendingen zoals het bijna integraal tonen van de videoclip Vice Versa, een nummer van de Britse band Samson waar Bruce Dickinson zat, de latere zanger van Iron Maiden. Ook dat is een reden waarom de film omarmd wordt door het cultpubliek. 


GENRE : horror
JAAR:  1981
REGIE: John Hough
CAST : John Cassavetes, John Ireland, Kerrie Keane, Helen Hughes, Erin Noble
LAND : USA 

Related posts