Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MAXIMUM OVERDRIVE
MAXIMUM OVERDRIVE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MAXIMUM OVERDRIVE 

Omdat de aarde door de staart van een komeet gaat, komen alle machines tot leven. Het begint vrij grappig met bankautomaten die ongegeneerd de klanten uitjouwen, maar eens de bulldozers of zelfs een ijscokar een eigen leven beginnen te leiden, zaaien ze dood en verderf.

Een uitstekende premisse voor anderhalf uur nonsense zou je denken, en dat dacht ook Stephen King die voor één keer in zijn leven plaats nam in de regiestoel om er daarna nooit meer in te gaan zitten. Op de vraag waarom hij dat niet meer wil doen zou King al geregeld geantwoord hebben dat je gewoon naar Maximum Overdrive moet kijken om de reden te weten. Dit maar om te zeggen dat de bestsellerauteur allesbehalve tevreden was over zijn regiedebuut.

Iedereen had het zich nochtans anders voorgesteld. In de jaren 80 was King een steevaste certitude om de kassa’s te doen rinkelen. Dat dacht ook producent Dino De Laurentiis die King zijn zin liet doen en zelfs AC/DC een lawaaierige soundtrack liet schrijven.

MAXIMUM OVERDRIVE
MAXIMUM OVERDRIVE (c) The Movie Database (TMDB)

Maximum Overdrive is een schoolvoorbeeld dat overdaad schaadt. Dat besefte ook King, die als voormalige cocaïneverslaafde toegaf dat hij tijdens het maken van deze film vaak niet wist wat hij aan het doen was.

Hoewel we zelf geen al te grote fan van deze horrorkomedie zijn – die bij momenten overigens vrij brutaal is, ook al zie je geen spatje bloed – is de schrijver iets te streng voor zichzelf. Zowat het hele verhaal speelt zich af rond een wegrestaurant dat omsingeld is door boosaardige trucks – met voorop de Green Goblin-truck – en met Emilio Estevez als de held van dienst.

In het begin levert dat plezante ongein op, maar eens de groep een lading explosieven ontdekt heeft, ontaardt de film in één lang vuurwerk waar je van in slaap dommelt. Het gerucht ging een tijdje de ronde dat George A. Romero als ghostwriter de film regisseerde terwijl King in behandeling was voor zijn cocaïneverslaving. Hoewel King dit nooit openlijk heeft toegegeven, heeft hij wel gezegd dat Romero constant op de set was. De straatscènes vol doden konden zo uit één van zijn zombiefilms komen waardoor het gerucht weleens waar zou kunnen zijn.

Door de lage scores die je overal aantreft zal niet iedereen staan springen om deze film te zien, en hoewel Maximum Overdrive best wel een ontgoocheling is, blijft de film best leuk als puur dwaas eighties-vertier.

GENRE: horror, komedie
JAAR: 1986
REGISSEUR: Stephen King
CAST: Emilio Estevez, Pat Hingle, Laura Harrington, Christopher Murney
LAND: USA

Related posts