Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WHALE NATION (LES GARDIENNES DE LA PLANÈTE)
WHALE NATION (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

WHALE NATION (LES GARDIENNES DE LA PLANÈTE) 


Wist je dat bultrugwalvissen zeezoogdieren zijn die tot de baleinwalvissensoort behoren en zich van andere vinvissen onderscheiden door hun lange borstvinnen, gedrongen lichamen en massa’s knobbels op hun bekken en onderkaken? En dat ze zeven magen hebben, gemiddeld 15 meter worden en zo’n 30 ton wegen? Of dat hun bekken fluoriserend oplichten om op die manier hun voedsel listig te lokken?

Nee, wel, al deze interessante informatie kan je opdoen in de boeiende documentaire Whale Nation (originele titel: Les Gardiennes de la Planète) van de 61-jarige Parijzenaar Jean-Albert Lièvre (Le Syndrome du Titanic, Flore).  

Een bultrug spoelt aan op een schijnbaar verlaten strand aan een afgelegen kust. In de verte rent een meisje naar het reusachtige zoogdier toe en doet er alles aan om het kolossale en wonderlijke creatuur te helpen en in leven te houden. In een parallel verhaal ligt de nadruk eerder op feiten en cijfers over deze walvissensoort en hun leefomgeving, meegegeven in pure  voice-over-stijl, maar vertelt vanuit het perspectief van een walvis.

WHALE NATION
WHALE NATION (c) The Movie Database (TMDB)


Deze adembenemende, creatieve en soms dromerige natuurdocumentaire die bulkt van spectaculaire onderwaterwerelden, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Heathcote Williams.

De regisseur neemt je mee op een biologerende ontdekkingsreis van deze toch wel indrukwekkende wezens uit de diepzee, aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen. Deze giganten van de oceanen zijn van dichtbij te aanschouwen en als kijker zit je herhaaldelijk met opengesperde mond naar deze wonderlijke wereld te kijken.

De film toont eveneens het belang van deze vorstelijke dieren zowel op biologisch, ecologisch en sociaal vlak en hoe de menselijke overleving verbonden is met die van hen. Wat zit er echt achter de reuzen van de zee? Wat kan de mensheid van de walvissen leren? Pertinente vragen die deels worden beantwoord door scènes die gecapteerd worden uit het dagelijkse en vaak speelse leven van deze immer mysterieuze soort.

Gaandeweg ontdek je dat deze kolossen er eigenlijk een vrij complex sociaal leven op nahouden en dat het een rijke gemeenschap is waar de mensheid nog maar weinig notie van heeft. Enigmatische liederen, geheimzinnig gezang en de stem van Tom Waes (in de originele Franse versie neemt Jean Dujardin deze taak voor z’n rekening) is perfect gecast omwille van zijn duidelijke articulatie en zijn bijzondere doch gekende verteltrant, geven aan de film een onmiskenbare meerwaarde.

Whale Nation is op bepaalde momenten een beetje te repetitief omwille van het veelvuldig herhalen van ‘dezelfde’ beelden en opnames, doch Lièvres trucje om regelmatig het wateroppervlak met zijn camera om te keren, waardoor het lijkt alsof de imposante walvissen bijna zweven, fungeert als welgekomen compensatie en leveren enkele wow-momenten op. Het is beslist aan te raden om deze mooie, fascinerende en informatieve documentaire op het grote scherm te bekijken.


GENRE: documentaire, natuur
JAAR: 2023
REGISSEUR: Jean-Albert Lièvre
CAST: Tom Waes (stem van)
LAND: Frankrijk

Related posts