Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LUNCHBOX
THE LUNCHBOX (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

THE LUNCHBOX 


Dat de Indiase film meer in zijn marge heeft dan de ‘goedkope’ seriefilms die worden gefabriceerd in het goed geoliede Bollywood (de overwegend Hindi-talige filmindustrie die wordt gekenmerkt door amoureuze en met kitscherig surrealisme doorspekte playbackmusicals), wordt met charme bewezen door The Lunchbox van Ritesh Batra.

Dit ‘appetijtelijk’ langspeelfilmdebuut was bovendien in 2013 dé verheugende verrassing op zowel het Filmfestival van Cannes (sectie La Semaine de la Critique), waar hij werd bekroond met de Grand Rail D’Or-prijs. Een van Mumbai’s mirakels is het ‘lunchbox-aflevering-fenomeen’: elke dag bezorgen dabba walas (meestal analfabete voedselbezorgers) zo’n 175.000 à 200.00 lunchboxen met exquise maaltijden bereidt door zorgzame echtgenotes, aan hun uithuizig werkende kostwinners.

Ila onderneemt een poging om haar ingedommelde huwelijk wat pit te injecteren. Omdat ook in het keidrukke Mumbai de liefde van de man blijkbaar door de maag gaat, stelt ze, met liefde en enkele kruidige tips van de buurvrouw, de lekkerste lunches samen. Ze hoopt hiermee haar afdwalende wederhelft terug te winnen.

THE LUNCHBOX
THE LUNCHBOX (c) The Movie Database (TMDB)

Hoewel ernaar verluidt slechts één op de zes miljoen lunchpakketten bij de verkeerde afzender terechtkomt, worden Ila’s lekkernijen per abuis afgeleverd op het bureau van een zekere Saajan Fernandez, een intrieste weduwnaar die op het punt staat met pensioen te gaan. Er ontstaat een aandoenlijke briefwisseling tussen beide misnoegden.

Het vervolg laat zich (misschien) raden. The Lunchbox is een hartverwarmende, sfeervolle en charmante lowbudget-feel-good-movie waarin doorleefd wordt geacteerd door de verrukkelijke nieuwkomer Nimrat Kaur en een voortreffelijke Irrfan Khan die we nog kennen uit Slumdog Millionaire en Life Of Pi. Dit heerlijk pareltje vol tederheid en humor won trouwens op het Film Fest Gent ook nog afgetekend de Canvas Audience Award. Smakelijk.


GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Ritesh Batra
CAST: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui
LAND: India, Frankrijk, Duitsland 

Related posts