Subscribe Now
Trending News

Blog Post

IN SEARCH OF THE LAST ACTION HEROES
IN SEARCH OF THE LAST ACTION HEROES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

IN SEARCH OF THE LAST ACTION HEROES 

Actiefilms is een genre van alle tijden dat heel wat iconische filmsterren voortbracht. In het begin van de jaren 70 had je bijvoorbeeld Steve McQueen of Bruce Lee. Ook nu nog maken de actiehelden een aanzienlijk deel uit van de bewoners van het witte doek. Het bekendste voorbeeld is Keanu Reeves als John Wick of Tom Cruise die met de reboot (of wat het ook is) van Top Gun aantoonde dat er nog altijd plaats is voor ouderwetse blockbusters in de cinema.

Maar nooit was het genre zo populair als in de jaren 80 en 90, niet toevallig de twee decennia waarin de videotheek een groot deel uitmaakte van de filmbelevenis. Het aantal actietitels uit deze tijd is dan ook niet te overzien. Soms straight to vhs zoals dat heet, maar ook kassuccessen aan de bioscoopkassa.

Oliver Harper, die voor de Britse bioscoopketen Cineworld werkte en vaak ingehuurd werd voor het maken van featurettes van actiefilms, maakte er in 2019 een heuse documentaire van: In Search of the Last Action Heroes die met zijn speelduur van 140 minuten weliswaar veel te lang is. Voor de doorgewinterde actiefan wordt er weinig of niks nieuws verteld, toch is het een ongelooflijk prettig om een resem stukjes uit trailers in één film te zien.

FIRST BLOOD
SYLVESTER STALLONE in FIRST BLOOD (c) The Movie Database (TMDB)

Een voor een voor een worden ze aan elkaar gepraat door talking heads die aan de zijlijn van het verhaal stonden, mensen zoals Sam Firstenberg of Paul Verhoeven die altijd wel voor dit soort tributes te vinden zijn, of iemand als Scott Adkins die zo veel aan bod komt dat het wel lijkt alsof In Search of the Last Action Heroes een verdoken promofilm van hem is.

Het verhaal van de actiefilm begint eigenlijk bij Ronald Reagan. Velen hielden hun hart vast toen deze gewezen acteur het presidentschap won. Voor hem was realiteit en Hollywood bijna synoniem en had hij er geen problemen mee om de naam van John Rambo in een politieke speech mee te sleuren.

Ook al is Sigourney Weaver een van de grootste actiehelden, toch was het een wereldje van mannen met steroïden. Je had wel martial arts-specialiste Cynthia Rothrock of Helen Slater als Supergirl, de actiewereld bleef zo goed als volledig gedomineerd door Stallone en Schwarzenegger. De films werden door de pers neergesabeld. Niemand die aandacht besteedde aan wat de pennenlikkers ervan vonden, want de films scoorden één voor één.

ALIEN
SIGOURNEY WEAVER in ALIEN (c) The Movie Database (TMDB)

Het patroon was vrij klassiek, ook wat de muziek betreft. Jerry Goldsmith schreef de score voor First Blood of Brad Fiedel die van The Terminator. Het was echter de tekenfilmversie van The Transformers uit 1986 van Nelson Shin die ervoor zorgde dat harde rockmuziek een vaste kern werd van actiefilms.

Het zijn allemaal punten waar Oliver Harper op wijst en die iedere filmjunk in feite wel kent. Net zoals men fijntjes opmerkt dat Paul Verhoeven geschiedenis schreef met Robocop of dat met Lethal Weapon, ook al was 48 Hrs. eerder, de start inluidde van de klassieke buddy cop movie.

Natuurlijk kon men ook voorbijr Bruce Willis. Volgens velen maakte hij met Die Hard de beste actiefilm. Ook al was de ster uit Moonlighting best wel gespierd, zijn lijf stelde niets voor in vergelijking met dat van de latere gouverneur van Californië.

MISSING IN ACTION
CHUCK NORRIS in MISSING IN ACTION (c) The Movie Database (TMDB)

Een ander kantelpunt was natuurlijk Jean-Claude Van Damme die in 1988 doorbrak met Bloodsport, een film van Cannon, zeg maar het actielabel bij uitstek. Menahem Golan die de wereld het fenomeen van de American Ninja schonk, was naar verluidt na de screening niet te spreken over Bloodsport en noemde zijn productie “a shit movie” en “Jean-Claude Van Damme poison”. Hoe kon hij weten dat de spierbundel uit Brussel zijn gouden haantje zou worden.

BLOODSPORT
BLOODSPORT (c) The Movie Database (TMDB)

Oliver Harper staat bij bepaalde films wat langer stil terwijl hij andere compleet negeert, zo zijn Chuck Norris en Steven Seagal de grote afwezigen uit dit debat, maar dat zal louter en alleen te maken hebben met deals die men kon sluiten met filmmaatschappijen zodat men stukjes uit de film kon tonen, terwijl dat voor andere titels wellicht iets moeilijker was.

Helaas voelt In Search of the Last Action Heroes te vaak aan als één grote compilatie filmclips met daartussen (vooral) mannen die CGI de schuld geven aan de dood van de echte actiefilms. In Search of the Last Action Heroes is leuk, maar op een paar weetjes na niet meer dan voorgekauwde filmkennis.


GENRE: documentaire
JAAR: 2019
REGISSEUR: Oliver Harper
CAST: Scott Adkins, Shane Black, Stan Bush, Ronny Cox, Boaz Davidson, Steven E. de Souza, Brad Fiedel, Sam Firstenberg, Mark Goldblatt, Jeffrey Greenstein, Mario Kassar, Mark L. Lester, Sheldon Lettich, Peter MacDonald, Zak Penn, Phillip Rhee, Eric Roberts, Cynthia Rothrock, Brian Tyler, Paul Verhoeven, Graham Yost, Vernon Wells, Michael Jai White

LAND: Groot Britannië

Related posts