Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE OPERATIVE
DIANE KRUGER in THE OPERATIVE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE OPERATIVE 

Door corona moest The Operative het stellen met een bestaan zonder cinema en werd hij zonder al te veel poeha op de grote VOD-hoop gegooid. Nu ja, wie weet was dat zonder pandemie ook wel het geval, want er rammelt toch het één en ander aan deze prent. En dan het verhaal in het bijzonder.

Je moet echt al van goeden huize zijn om naadloos een spionageverhaal te kunnen vertellen zonder zelf verstrikt te raken in je eigen web. Yuval Adler, die de film regisseerde, maar ook schreef, struikelt meer dan eens over zijn eigen voeten. Zelf afkomstig uit Israël en daardoor is het misschien voor hem allemaal iets duidelijker, maar als je niet Rudi Vranckx bent is het kluwen van het Midden-Oosten iets moeilijker om te begrijpen. Dat kun je natuurlijk de filmmaker niet gaan verwijten, maar wel dat hij niet genoeg moeite doet om er voor te zorgen dat het niet één zooitje wordt.

Diane Kruger vertolkt de rol van Rachel, een spionne van de Israëlische nationale inlichtingendienst Mossad die nadat ze haar vader in Londen heeft begraven alleen nog maar contact heeft met haar opdrachtgever Thomas (Martin Freeman). De vrouw wordt voor haar volgende opdracht naar Iran gestuurd om mee te helpen daar het nucleaire programma te saboteren.

Rachel weet binnen te dringen in het computerprogramma van een bedrijf dat zogezegd medische apparatuur verkoopt, maar in werkelijkheid gaat het dus om onderdelen van nucleaire wapens. En dan gebeurt er wat niet gebeuren mag, de spionne valt voor de charmes van de bedrijfsleider (Cas Anvar) waardoor men niet meer weet of Rachel nog te vertrouwen is.

THE OPERATIVE
THE OPERATIVE (c) The Movie Database (TMDB)

Er waren al een tijdje plannen om de roman The English Teacher van Yiftach Reicher-Atir (zelf ook actief bij de Mossad) te gaan verfilmen, maar door allerlei redenen werd het project alsmaar achteruit geschoven. Eventjes was er zelfs sprake van dat Eric Bana ging meedoen, maar dat is dus uiteindelijk Martin Freeman geworden, die zo routineus speelt dat hij na een paar minuten al aardig op de zenuwen werkt.

The Operative is dan ook vooral een doos zonder inhoud en dat is best wel jammer voor Diane Kruger, die met zo’n fantastische rol toch heel wat beter verdient dan dit verwaarloosbaar doordeweeks spionage-niemendalletje dat lijkt op een goedkope televisieverfilming van een Robert Ludlum-verhaal. Yuval Adler neemt blijkbaar vrede met de saaie middelmaat, weet geen spanning op te bouwen en weet vooral niet hoe hij zijn acteurs goed dient te gebruiken.


GENRE: actie, spionage
JAAR: 2020
REGISSEUR: Yuval Adler
CAST: Diane Kruger, Martin Freeman, Rotem Keinan, Lana Ettinger, Yoav Levi, Yohanan Herson
LAND: USA

Related posts