Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE BLACK DEMON
THE BLACK DEMON (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

THE BLACK DEMON 


Haaienfilms worden nooit echt serieus genomen. Er zijn recente uitzonderingen op de regel zoals The Shallows en 47 Meters Down, maar het overgrote deel van de films zijn Jaws rip-offs en goedkope parodieën. Sinds het ontstaan van het genre wordt het overspoeld met direct-naar-video mockbusters.


De lat voor haaienfilms ligt dan ook heel laag. Het enige wat we verwachten uit het genre is goedkoop en plat entertainment. The Black Demon probeert wat meer te doen, maar slechte marketing en een geforceerde, oppervlakkige milieu activistische boodschap, zorgen voor een film die worstelt met zijn identiteit.

In de film neemt Paul (Josh Lucas), een olie-inspecteur van een grote multinational, zijn gezin mee naar Baja California in Mexico. De familie zou na een inspectie van een boorplatform een vakantie nemen in de buurt. Ze zijn er helaas niet welkom. Na een schermutseling met de lokale bevolking, komen ze samen met een paar techniekers vast te zitten op het vervallen boorplatform. Tot overmaat van ramp worden ze opgejaagd door de Black Demon, een Megalodon van mythische proportie, die het platform tracht te vernietigen.

THE BLACK DEMON
THE BLACK DEMON (c) The Movie Database (TMDB)


Op papier heeft The Black Demon alles om een oppervlakkige, maar vermakelijke monsterfilm te zijn: een acceptabel opzet, een bovengemiddeld budget, en adequate acteurs. Helaas laat de uitvoering naar wensen over.

Eerst en vooral is de cinematografie ondermaats. In de eerste 10 minuten is de film te donker om iets te zien, daarna is ze met momenten overbelicht. De grootste problemen zijn er wanneer de haai in actie komt. Jaws-gewijs worden deze scènes vaak gefilmd vanuit het perspectief van de haai. De film slaagt er helaas niet in om slachtoffers te tonen alsof ze vechten voor hun leven. Soms lijkt het meer als waterballet in een draaikolk, dan levend verslonden worden door een monster met vlijmscherpe tanden. Wanneer de computer-geanimeerde haai dan toch wordt getoond, is het een allegaartje. Soms ziet de haai er goed (genoeg) uit. Maar soms ook ongeloofwaardig slecht, met als dieptepunt een shot vanuit de mond van het monster die gemaakt leek te zijn met een slechte Instagram-filter.

Ten tweede maakt de film de keuze om de focus niet te leggen op de actie, maar op een milieu- activistische boodschap. Op zich is dit geen probleem, maar het is jammer dat de marketing rond de film dit minder belicht, waardoor veel kijkers op het einde van de rit er bedrogen uit zullen komen.

THE BLACK DEMON
THE BLACK DEMON (c) The Movie Database (TMDB)



Alles zou vergeven zijn mocht de boodschap inhoudelijk heel sterk zijn, maar dat is het niet. Het gaat niet verder dan: “Oliemultinationals zijn corrupt en zijn slecht voor het milieu.” Zelfs deze simpele boodschap wordt niet overtuigend gebracht: er wordt veel over geleuterd, maar de impact wordt niet overtuigend in beeld gebracht. Zo ligt er rondom het boorplatform een laag olie op het water die zich meer gedraagt als een vlek balsamicoazijn. De personages die in de olie hebben gezwommen zijn meestal in de volgende scène weer proper en ervaren nooit ongemak.

Vergeleken met andere haaienfilms is The Black Demon absoluut niet de slechtste in het genre, maar we weten niet voor wie deze film is bestemd. Meer nog, we weten niet of deze film wel een publiek heeft. Fans van monsterfilms zullen teleurgesteld zijn met hoe weinig actie de film bevat, voor fans van B-films neemt de film zichzelf te serieus en mensen die meer diepgang zoeken, zullen bij het zien van de poster deze film links laten liggen. Gelukkig maar, want ook voor hen is de film vermoedelijk te oppervlakkig. 


The Black Demon kan je kopen of huren via Google Play, Apple TV en Youtube. Wij raden het niet aan. Deze haai is helaas mossel noch vis. 


GENRE: actie, drama, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Adrian Grünberg
CAST: Josh Lucas, Fernanda Urrejola, Julio Cesar Cedillo
LAND: USA, Mexico, Dominicaanse Republiek

Related posts