Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF MEN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CHILDREN OF MEN 


Alfonso Cuarón – maker van Y tu mamá también, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Roma en Gravity – kon het natuurlijk niet weten maar in 2006 was hij een visionair. Want hoe zou de wereld eruitzien als die getroffen wordt door een pandemie waaraan niemand kan ontsnappen? Het antwoord hierop zie je in zijn Children Of Men uit 2006.


Geen virus dat zich vastzet in de longen, hoewel er in het Britse straatbeeld van Cuarón veel mondkapjes te zien zijn, maar door één of andere besmetting kan de mens zich sinds 2009 niet meer voortplanten. Het gevolg is dan ook dat in 2027 – want hier begint de film – de jongste mens 18 jaar is. Of om het met simpele woorden te zeggen : de mensheid is aan zijn laatste jaren toe.

CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF MEN (c) The Movie Database (TMDB)

Mexicaan Alfonso Cuarón koos voor Groot Brittannië als setting. Londen ziet er niet uit, de Britse hoofdstad ziet er zelfs meer apocalyptisch uit dan dat het geval was in Danny Boyle’s 28 Days Later. De rijken zijn er alleen maar rijker op geworden en leven bijvoorbeeld in de lofts van het Battersea Power Station, pronkend met een in de living hangende Guernica van Picasso. De armen daarentegen moeten zich tevreden stellen met de kruimels uit de vuilbakken en wie geen Brits paspoort kan tonen vliegt als illegaal achter de tralies.

Groot-Brittannië kan dat zich permitteren, want ook al is het land een autoritaire politiestaat, het is op de wereldbol de enige plek waar je nog kan leven met als gevolg een exploderende migratiegolf. Theo Faron (een ongelooflijk sterk acterende Clive Owen) is nog maar net aan de dood ontsnapt door een terroristenaanslag of hij wordt een paar uur later al weer ontvoerd door de actiegroep de Fishes onder leiding van zijn ex-vrouw Julian Taylor (een zoals altijd prima spelende Julianne Moore) die een groot geheim heeft.

Het lijkt inderddaad of we veel spoilers weggeven, maar geloof ons, dat is niet meer dan de eerste vijf minuten van deze ongelooflijk spannende thriller die het tempo heeft van een George A. Romero-zombiefilm en nog wel met een dosis geweld die je doorgaans zelfs niet in een horrorfilm aantreft. Dit maar om te zeggen dat het wereldbeeld van Alfonso Cuarón er allesbehalve fraai uitziet. Cinematografisch bekeken dan weer wel en dat is te danken aan het camerawerk van Emmanuel Lubezki die ook Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) en The Revenant van Alejandro G. Iñárritu deed. Adembenemend dus.

CLIVE OWEN
CLIVE OWEN in CHILDREN OF MEN (c) The Movie Database (TMDB)


Onderweg, want zowat alle wegen van Groot-Brittannië worden doorkruist, botst Theo en zijn gevolg op de meest vreemde snuiters. Soms gevaarlijk zoals de schietgrage Luke (Chiwetel Ejiofor) of de marihuana rokende hippie Jasper (Michael Caine zoals je hem nog nooit zag en zich liet inspireren op de looks van John Lennon).

Alfonso Cuarón werkte al aan het scenario voordat hij Harry Potter and the Prisoner of Azkaban maakte. Toen al wist hij dat hij zijn film wilde maken met Clive Owen die Britser dan Brits is en nog maar eens bewijst wat voor een steengoede acteur hij is. Voor Children of Men gebruikt Fast Forward dan ook met volle overtuiging – en nog meer met volle liefde – de term van moderne klassieker.

Fast Forward kon van deze film genieten op het grote doek dankzij Studio Skoop, de Gentse cinema die de hele zomer lang naast zijn gewone programmatie ook een hele resem klassiekers vertoont. Hier vind je het volledige programma.


GENRE: sciencefiction, thrller, actie
JAAR: 2006
REGISSEUR: Alfonso Cuarón
CAST: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor, Charlie Hunnam
LAND: USA, Groot Brittannië

Related posts