Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FATAL INSTINCT
FATAL INSTINCT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FATAL INSTINCT 

Een genre dat vandaag zo goed als dood is, is de spoof, of in het mooi Nederlands de parodiefilm. Het begon allemaal met Mel Brooks en later zouden ook Jim Abrahams, Jerry Zucker en David Zucker met hun hilarische vondsten in de Airplane en Naked Gun-films er de kassa’s luid mee doen rinkelen.


Maar zoals zo vaak wordt de koe tot de allerlaatste druppel uitgemolken en kregen we ook in dit genre niet te bekijken ondingen als Disaster MovieEpic MovieNot Another Teen Movie of Meet The SpartansFatal Instinct is eveneens zo’n dwaas geval waarin wanhopig een poging wordt ondernomen om de thrillers uit de late jaren ’80 en begin jaren ’90 te parodiëren, maar het is helaas bij een poging gebleven.


Een verschrikkelijke vaststelling als je weet dat het toch Carl Reiner was die achter de camera’s stond. Een legende in de komische wereld die samenwerkte met mannen als Neil Simon en Woody Allen. Hij vormde jarenlang een duo met (jawel) Mel Brooks en hij schreef en regisseerde een aantal van Steve Martin’s meest succesvolle films zoals The JerkDead Men Don’t Wear Plaid en The Man With Two Brains of de fantastische comedy classic Summer School.


Helaas was in 1993 het vuur al lang uitgedoofd die eerder ontaarde in onkunde en volop te zien is in Fatal Instinct, wat ook zijn voorlaatste film werd. De recensies waren ronduit vernietigend en Fatal Instinct haalde weinig of geen bioscoopzalen.

Omdat het altijd wel eens leuk is om een oude titel in de dvd-lader te schuiven, gaven we deze film jaren na datum nog eens een kans, maar na vijf minuten heb je onmiddellijk door dat dit humor is zonder grappen, tenzij een achtervolging met de botsauto’s iets voor je is. Met een man als Leslie Nielsen lukt dit soort grollen nog aardig, maar niet met Armand Assante die compleet ongeschikt is voor dit soort rollen en gewoon voor anderhalf uur tenenkrommende cinema zorgt!

Niet dat een verhaal in een spoof er echt toe doet, zeker niet in Fatal Instinct, toch we zullen een poging ondernemen om het idiote script wat te schetsen. Ned Ravine (Armand Assante) is zowel politieagent als advocaat. Dat komt financieel aardig uit, want wie hij arresteert kan hij meteen ook in de rechtbank gaan verdedigen. Het soort kerel die aan de toog pocht dat hij alles over vrouwen weet, maar niet in de mot heeft dat zijn vrouw (Kate Nelligan) hem bedriegt met de automonteur (Christopher McDonald).


Ook Sherilyn Fenn huppelt wat in de film rond als Neds gedienstige secretaresse, maar meer moet het lieve kind niet doen. Het was trouwens een rol waar ze zelf voor koos, want ze mocht van Carl Reiner ook Lola spelen, maar het vertolken van een gewillige secretaresse leek haar blijkbaar iets boeiender. Alles verandert voor Ned wanneer hij op de verleidelijke diva Lola Cain (Sean Young) stuit.


Je moet echt geen grote filmnerd zijn om door te hebben dat Fatal Instinct een samentrekking is van Fatal Attraction en Basic Instinct. Voeg daar nog het verhaal van een paar bekende namen als Sleeping With The Enemy of Cape Fear aan toe en je hebt de meeste ingrediënten voor deze spoof. Op zich zou zoiets wel kunnen lukken, helaas valt er geen inspiratie te bespeuren.

GENRE: komedie, spoof
JAAR: 1993
REGISSEUR: Carl Reiner
CAST: Sean Young, Armand Assante, Sherilyn Fenn, Kate Nelligan, Christopher McDonald, James Remar
LAND: USA

Related posts