Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AJAMI
AJAMI (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AJAMI 

Ajami, een voormalige havenstad, is nu een kosmopolitische wijk van de Israëlische staat Jaffa die deel uitmaakt van Tel Aviv. Er wonen Joden, Moslims en Christenen samen. Er heerst weinig onderlinge tolerantie en een constante onderhuidse spanning hangt bangelijk over de smeltkroesgemeenschap. Ieder moment kan de situatie exploderen.

De 13-jarige Nasri en zijn grote broer Omar voelen zich niet meer veilig sinds hun oom een belangrijk lid van een andere clan heeft beschoten. Malek, een Palestijnse vluchteling, werkt illegaal in Israël om de operatie van zijn moeder te kunnen betalen. Binj, een Palestijn, droomt hij van een gelukkig leven met zijn vriendin die Christen is. En Dando, een Joodse politieman, is wanhopig op zoek naar zijn jongere broer die verdwenen is. Kortom, in de straten heerst geweld, misdaad, agressie en alledaagse taferelen slaan telkens abrupt om in gruwelijke bruutheid. Wanneer de paden van deze bonte bende elkaar kruisen, raken hun levens onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Scandar Copti en Yaron Shani, een jong Palestijns-Joods regisseursduo, hebben maar liefst zeven jaar aan dit verbluffend en bloedstollend langspeelfilmdebuut gewerkt en kregen daarvoor in Cannes terecht de Camera d’Or. Israël zond Ajami in voor een Oscar en de jongerenjury Filmfestival Gent bekroonde deze verpletterende en brandend actuele mozaïekfilm met de Mine Explore Award.

Ajami is inderdaad een beklijvende pièce unique. Alles in de film is waar gebeurd en dat zorgt voor een rauw realistische teneur. Geen enkele protagonist kon buigen op enige acteerervaring en improviseert naturel. Bovendien sleuren de regisseurs je in onversneden vérité-stijl door de verhitte mean streets van Ajami. Eindbilan: een welgemikte uppercut.

GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: Scandar Copti, Yaron Shani
CAST: Fouad Habash, Ibrahim Frege, Scandar Copti, Shahir Kabaha
LAND: Israël, Duitsland, Groot-Brittannië

Related posts