Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MAFIA MAMMA
MAFIA MAMMA (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

MAFIA MAMMA 

Het is heerlijke blote tenen- en ontblote buiken-tijd, en dus de perfecte periode om te chillen en de bios in te duiken voor een lekker ontspannende komedie. En wat dacht je van Mafia Mamma, een luchtige crimiflick die zich (grotendeels) afspeelt in het zonnige Italië en als trofeeën de immer op dreef zijnde Australische actrice Toni Collette en Monica Bellucci, de meest sensuele diva van Vespa-land, in huis heeft?

Bovendien is het de bedoeling van de film om aardig woke uit de hoek te komen, want deze misdaadklucht handelt (voor een beetje) over vrouwelijke emancipatie en daarenboven is het ook nog una donna die als regisseur de touwtjes in handen (probeert) te houden. Het kan niet meer stuk denk je dan of wat kan er met dergelijke troeven eigenlijk nog fout lopen? Wel, zowat alles!

Eerst even meegeven waarover deze genreprent gaat: niets loopt vlot op wieltjes voor Kristin Jordan (Toni Collette, Muriel’s Wedding, About a Boy, Little Miss Sunshine). Zij werkt als marketeer voor een belangrijk Amerikaans farmaceutisch bedrijf. Haar frisse ideeën voor een nieuwe campagne, worden compleet genegeerd door het oubollige gedachtengoed van haar mannelijke collega’s. Kristins zoon Domenick (Tommy Rodger, The Cursed) verlaat voor enkele jaren het ouderlijk nest om te gaan studeren aan de universiteit.

MONICA BELLUCCI
MONICA BELLUCCI in MAFIA MAMMA (c) The Movie Database (TMDB)


Een pijnlijk emotioneel afscheid dat Kristin moeilijk aankan. Steun van haar weinig mature echtgenoot moet ze al helemaal niet verwachten. Bovendien betrapt ze hem in de kelder terwijl hij Domenicks begeleidingsadviseur seksueel naar een hoogtepunt tracht te brengen. Dus als Kristin een telefoontje krijgt van Bianca (Monica Bellucci, Malèna, The Passion of the Christ, Spectre) die haar vertelt dat haar opa Don Giuseppe is overleden en ze naar Italië moet komen voor de begrafenis en omdat ze wordt vernoemd in grootvaders testament, ziet ze haar kans om de mistroostige dans van haar omstandigheden even te ontspringen. Wat ze echter niet weet is dat Don Giuseppe (Alessandro Bressanello, The Hand of God) in feite de teugels al decennialang strak hield binnen de gevreesde Italiaanse Balbano misdaadfamilie en dat het zijn laatste wens was dat zij hem zou opvolgen als consigliere ofte ‘Mafia Mamma’. De drie (!) scenaristen, Amanda Sthers, Debbie Jhoon en J. Michael Feldman, vonden het verhaal van een brave, grijze en aan zichzelf twijfelende Amerikaanse vrouw met een karrevracht tegenslagen, te laten integreren in een crimineel milieu dat hardhandig opereert in het land waar hand- en lichaamstaal en het vreten van pasta la dolce vita uitmaakt, als vertrekbasis om er een guitige komedie op te baseren, blijkbaar afdoende.

Op zich wel een premisse die leuk klinkt, maar dan heb je natuurlijk een sterk script, geslaagde humor, goed getimede grappen, raak gebalde dialogen, kolderieke misverstanden, energieke montage, originele invalshoeken, degelijk uitgewerkte hoofdpersonages, spitse vondsten en een vakkundige regie nodig om in je opzet te slagen, laat staan ferm te scoren aan de kassa’s. En net dit pakket aan noodzakelijkheden mist Mafia Mamma volledig. En of dit nog niet genoeg is, is de normaliter sterke comédienne Toni Collette die doorgaans beslist in staat is om de meest abrupte veranderingen in toon of de meest geforceerde wendingen in het verhaal geloofwaardig te maken, hier enkel zichzelf aan het vermaken in de plaats van het publiek.

MAFIA MAMMA
MAFIA MAMMA (c) The Movie Database (TMDB)


Verder loopt coryfee Bellucci zichzelf belachelijk te maken met een onuitstaanbaar accent en ongeïnteresseerd alle routine acteerticjes uit de kast te halen. Verder word je overstelpt door een berg clichés over Italië, ligt de emancipatorische symboliek er te duimdik bovenop, loopt de film vol eendimensionale stereotypes en karikaturale seksistische domoren en is het geheel chaotisch, dodelijk ongrappig en probeert men de brokken nog te lijmen met enkele heel bloedige vechtscènes in te lassen, doch deze opzet klutst de prent nog erger tot een tonale mengelmoes.

De regie raakt kant nog wal al heeft filmmaker Catherine Hardwicke in een ander leven, toch al bewezen dat ze een triviaal bloedzuigerverhaal (het eerste Twilight-deel) tot een succes kan kneden. Met Mafia Mamma lukt haar dat helemaal niet. Tot slot moeten we nog vermelden dat componist Alex Heffes met zijn melige accordeonscore, eveneens de bal totaal misslaat. Mafia Mamma is bijgevolg een rommelige en te mijden formuleprent. Geniet met etalerende tenen en afgetrainde blote buik beter van een koele Aperol Spritz op een gezellig terrasje, dan je geld te besteden aan een bioscoopticket aan maffia-prijzen voor een dergelijk misverstandenwegwerpprul.  

GENRE: komedie, misdaad
JAAR: 2023
REGISSEUR: Catherine Hardwicke
CAST: Toni Collette, Monica Bellucci, Alessandro Bressanello, Tommy Rodger, Alfonso Perugini, Francesco Mastroianni, Eduardo Scarpetta
LAND: USA, Italië, Groot-Brittannië

Related posts