Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TALK TO ME
SOPHIE WILDE in TALK TO ME (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

TALK TO ME 

Je moet het maar meemaken dat grote filmdistributeurs vechten om de rechten van jouw indiefilm. Dat is wat Danny en Michael Philippou meemaakten na de première van hun debuutfilm Talk To Me op het Sundance Film Festival. Zowel A24 als Universal Pictures hoopten de Amerikaanse distributie van de film binnen te halen. Uiteindelijk trok A24 aan het langste eind met een bod “van zeven cijfers” volgens Variety. Nu is het nog enkel hopen dat de film een kassucces wordt. Wij hopen alvast van wel. Talk To Me is een stijlvolle, intelligente, maar toegankelijke film die boeiend blijft tot het einde.

SOPHIE WILDE
SOPHIE WILDE in TALK TO ME (c) The Movie Database (TMDB)

De opzet van het verhaal is niet per se iets wat we nog nooit gezien hebben: een groep tieners ontdekt een manier om met de doden te communiceren. Ze laten zich op feestjes bezeten worden tot het jolijt van de feestgangers. Wat begint als een spel loopt vlug uit de hand wanneer blijkt dat de doden niet altijd goede bedoelingen hebben.

Het opzet doet denken aan recente films als Truth or Dare en Ouijja, maar deze vergelijkingen doen Talk To Me tekort. Ze gebruikt het opzet om op een verfrissende en volwassen manier zware thema’s te behandelen als verlies, eenzaamheid en het verwerken van trauma’s. 

Talk To Me is een heel menselijke film. Dit is voornamelijk door haar personages en hun interacties. De belangrijkste personages zijn goed uitgewerkt en genuanceerd. Hierdoor is het als kijker gemakkelijk om met hen mee te leven en hen te begrijpen, ook al maken ze slechte, maar begrijpelijke keuzes. Een hoogtepunt is Mia (Sophie Wilde), het hoofdpersonage. Ze is vanaf het begin meesterlijk opgezet, en de reis die ze maakt doorheen de film is heel persoonlijk en soms zelfs hartverscheurend.

SOPHIE WILDE
SOPHIE WILDE in TALK TO ME (c) The Movie Database (TMDB)

Niet alleen als drama, maar ook als horrorfilm is Talk To Me noemenswaardig. Het is geen film voor tere zieltjes. Ze is atmosferisch en heeft een hoge creepfactor. Ook kan ze met momenten bloedig zijn. De special effects zijn een mix van practical effects die versterkt worden door een subtiel gebruik van computereffecten. Hoewel soms grotesk, ziet het er allemaal heel geloofwaardig uit. De film misbruikt dit echter nooit. De effecten leiden niet af van het plot. Ze worden enkel gebruikt om het te versterken. Talk To Me raakt dan ook een sweet spot tussen een hersenkraker en mainstream entertainment.

Wie zoekt naar diepgang, symboliek en nuance zal het in overmaat vinden. Wie hier geen behoefte aan heeft, zal niet overweldigd worden. De film is in die zin toegankelijk voor een breed publiek. Alles mondt ook nog eens uit in een scherpzinnige ontknoping, evenwaardig aan de beste uit het genre.

 Een vernieuwende, genre definiërende film is Talk To Me zeker niet, maar het is wel een totaalpakket dat door veel verschillende genreliefhebbers zal worden gesmaakt. De timing van de film kon niet beter: na een reeks van onopvallende releases brengt ze nieuw leven in het horrorgenre. Meer nog: Talk To Me is wat ons betreft een kanshebber op de beste horrorfilm van het jaar.

GENRE: horror
JAAR: 2022
REGISSEUR: Danny Philippou, Michael Philippou
CAST: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird, Otis Dhanji, Miranda Otto, Zoe Terakes, Chris Alosio, Marcus Johnson, Alexandria Steffensen
LAND: USA

Related posts