Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PARADISE
PARADISE (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

PARADISE 

Het toekomstbeeld in de Duitse sciencefictionfilm Paradise, gefinancierd werd door Netflix, ziet er allesbehalve leuk uit. Of beter gezegd minder hoopvol voor de armen, maar wel een stuk beter voor zij met een moddervet spaarvarken. Tell us something new!

Het bedrijf Aeon kan er immers voor zorgen dat arme mensen hun levensjaren verkopen aan andere (goed gefortuneerde) lieden zodat zij wat langer kunnen rondhuppelen op moeder aarde. De CEO Sophie Thiessen (Iris Berben) gaat er prat op dat dit de maatschappij alleen maar ten goede zal komen, want stel je maar eens voor mocht Mozart honderd jaar langer hebben geleefd. Wat voor fantastische muziek hij de wereld nog zou hebben kunnen schenken. De komma, wat als iemand als Adolf Hitler langer zou leven, wordt er wel niet aan toegevoegd. Klinkt best interessant als uitgangspunt, doch stel je niet veel te voor van Paradise, want het resultaat is – net als de flauwe filmtitel – veel te oppervlakkig.

PARADISE
PARADISE (c) The Movie Database (TMDB)

Een van de ronselaars is Max (Kostja Ullmann). Dagelijks schuimt hij de Duitse krottenwijken en vluchtelingenkampen af om op zoek te gaan naar mensen die in ruil voor geld – wat hen vaak een visum oplevert – hun eigen levensloop korter willen maken ten gunste van de rijken. Er is wel protest en zelfs een heuse terreurorganisatie, de Adam-groep, die zich (met geweld) verzet tegen deze praktijken, maar Max wordt er alleen maar beter van en schopt het tot manager van het jaar. Het addertje onder het gras – anders houdt zo’n film het geen twee uur vol – is dat Max’s eigenste vrouw Elena (Marlene Tanczik) zo’n contract heeft ondertekend en daar kommen vodden van!

Met Boris Kunz, Tomas Jonsgården en Indre Juskute waren er zo maar eventjes drie (!) regisseurs aan boord en dat merk je maar al te goed, want soms lijkt het wel of Paradise om het kwartier van genre wil switchen. De eerste vijftien minuten zijn veelbelovend, en doen je hopen om iets te zien als een moderne Netflix-variant op Gattaca en Soylent Green. Ook al doet men geen enkele poging om de premisse ook maar een beetje wetenschappelijk te ondersteunen, toch lijkt deze opzet nog aardig te gaan lukken ook, maar eens we te weten komen dat Max’s wereldje in elkaar stort doordat zijn vrouw deel uitmaakt van het experiment wordt Paradise een heel andere soort (cliché)film.

Eerst krijgen we een oersaai kat-en-muisspel dat hoofdzakelijk via het computerscherm wordt gevolgd. Naast veel te gemakkelijke plotwendingen wordt het laatste halfuur nog eens ontsierd door het niet te stoppen gekletter van wapens – met daarbovenop melodramatische muziek – en een einde die zo gemakkelijk is gevonden dat je alleen maar boos bent op jezelf doordat je – kwestie van dezelfde terminologie aan te houden – twee uur van je eigen leven aan deze vervelende onzin hebt gegeven.

Paradise is nu te zien op Netflix.

GENRE: sciencefiction, actie, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Boris Kunz, Tomas Jonsgården, Indre Juskute
CAST: Kostja Ullmann, Marlene Tanczik, Iris Berben, Lisa-Marie Koroll, Donatas Simukauskas
LAND : Duitsland

Related posts