Subscribe Now
Trending News

Blog Post

REALITY
REALITY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

REALITY 

Het moet je maar overkomen. Na een lange werkdag achter de rug te hebben, snel nog even langs de winkel passeren en nadien thuis opgewacht worden door twee FBI-mannen die je overspoelen met een hele resem aan vragen. Niet wetende wat je gedaan hebt en waarvan je verdacht wordt. Of toch wel? Reality verteld het waargebeurde verhaal van Reality Winner die op 3 juni 2017 voor een niet zo grote verrassing komt te staan.

Wat de film zo speciaal maakt is dat het woord voor woord waarheidsgetrouw is. Iedere zin en bijna ieder geluid dat je hoort is overgenomen uit het echte audiofragment dat door de FBI in 2017 is opgenomen. Van de verschillende vragen, het blaffen van de hond tot het ritselen van de bladeren. De geluidsopname zelf wordt regelmatig getoond tijdens de film. Net als foto’s uit het echte FBI dossier. Dit alles maakt de film, nu ja, heel realistisch aanvoelen. Als kijker blijf je dus aan het scherm genageld om de hele set-up stap per stap te volgen, zonder enige idee te hebben waar het verhoor naartoe gaat. Ook de effecten die ze gebruiken om geheime informatie te verbergen voor de kijker zijn heel doordacht en geven de film een heel mysterieuze sfeer.

De grote ster van deze film is natuurlijk Sydney Sweeney. In vorige projecten bewees ze al dat ze een knap staaltje kan acteren. Dat is in Reality niet anders. Ze toont zelf dat ze het volledig in haar heeft om zorgeloos en met genoeg overtuigingskracht de hoofdrol te spelen. Ter voorbereiding ontmoette Sweeney de echte Reality Winner en herbekeek ze verschillende interviews over het proces om zich zo beter in haar rol in te leven. De echte Winner op haar beurt hielp dan weer om de kleding en de inrichting van het huis zo realistisch mogelijk te maken. Hoewel ze haar advies gaf bij de productie, vertelde ze dat ze de film zelf waarschijnlijk nooit zal zien. Dit omdat ze niet dezelfde trauma’s van die specifieke dag wil herbeleven.

Reality
REALITY (c) The Movie Database (TMDB)

Met Reality krijgt ook Tina Satter haar regiedebuut. Satter vormde het verhoor al eerder om naar een toneelstuk, met als titel ‘Is this a room?’. Doordat het stuk zo’n succes was, werden de rechten al snel verkocht om er een film van te maken. Op de vraag of zij deze ook wou regisseren aarzelde ze dan ook geen seconde. Hoewel de film op momenten wel heel hard aanvoelt als een low-budget film, slaagt Satter er toch in om de volle 82 minuten een waarheidsgetrouw en spannend verhaal te bezorgen. Hierdoor mag ze zich van ons part al meteen in de club van veelbelovende vrouwelijke regisseurs plaatsen.

De enige valkuil van deze film is dat je toch enige voorkennis moet hebben alvorens je hem gaat kijken. Als je niet weet wie Reality Winner is en wat ze veroorzaakt heeft, blijf je de hele film met vraagtekens zitten en bestaat de kans dat je niet mee bent met het verhaal. Zeker de fragmenten die verborgen blijven geven je als niet-wetende kijker alleen maar meer giswerk. Pas op het einde kom je door korte scènes ietwat te weten wat Winner gedaan zou hebben, maar dit wordt nooit duidelijk benoemd.

Raadpleeg dus zeker even Wikipedia of Google vooraleer je deze film gaat zien. Wat volgt is een spannende en waarheidsgetrouwe film over gebeurtenissen die Amerika even op zijn kop heeft gezet. Met een geweldige Sydney Sweeney in de hoofdrol en een geniaal regiedebuut van Tina Satter. De waarheid kan soms harde realiteit zijn.


GENRE:  drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Tina Satter
CAST: Sydney Sweeney, Josh Hamilton, Marchánt Davis
LAND: USA

Related posts