Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ARGO
ARGO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ARGO 

Ben Affleck is een American Dream-voorbeeld. Jong duikt hij al op in commercials en miniseries. Samen met Matt Damon wint hij een Oscar voor het scenario van Good Will Hunting. De onbekende ‘harde werker’ wordt een megaster dankzij blockbusters als Armageddon en Pearl Harbor. Glamourchicks Gweneth Paltrow en Jennifer Lopez zwikken voor zijn charmes. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille want met Daredevil, Gigli en Jersey Girl scoort hot Ben een hattrick aan flops.

Tinseltown spuwt hem terug naar af. In 2005 komt de herrijzenis: hij huwt met actrice Jennifer Gardner, scoort in Hollywoodland en neemt succesvol plaats in de regisseurstoel voor het knappe Gone Baby Gone. De gerecycleerde dream guy blinkt zijn status als cineast verder op met het al even sterke The Town. Met Argo is hij aan zijn derde regie toe waarin hij zichzelf cast als protagonist.

ARGO
ARGO (c) The Movie Database (TMDB)


Voor deze dramatische suspenseprent baseerde Affleck zich op ware feiten die pas in 1997 door president Carter openbaar werden gemaakt. Iran, 1979, de ayatollahs hebben de macht stevig in handen. Een woeste menigte bestormt de Amerikaanse ambassade. Zes Amerikanen weten in allerijl nog te ontsnappen naar de Canadese ambassade. Ook daar zijn ze niet veilig, maar hoe komen ze er weg? De CIA werkt een vergezocht plan uit, zo onvoorstelbaar zelfs dat het wel uit de filmstudio’s lijkt te komen. En precies daar knelt het schoentje.

Hoewel Affleck als filmmaker alweer indruk maakt, blikt hij het ‘fantastische’ verhaal met iets te veel Hollywoodiaanse gladde spanning, faux dramatiek en een roedel aan historische onjuistheden in om een nagelbijtende politieke thriller te scoren. De film verdient wel veel applaus voor de kittige dialogen, de goed getimede humor, de uitstekende tijd- en sfeerreconstructie, de meeslepende muziek, het soepele camerawerk en de beresterke vertolkingen van tientonner John Goodman en veteraan Alan Arkin.

GENRE: politiek, drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Ben Affleck
CAST: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman
LAND:  Zweden

Related posts