Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE ETERNAL DAUGHTER
THE ETERNAL DAUGHTER (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE ETERNAL DAUGHTER 

Het duurde een hele tijd vooraleer je het in haar thuisland bekroonde The Eternal Daughter van Joanna Hogg bij ons kon zien, maar dankzij Cinéart is deze samenwerking tussen A24 en BBC uiteindelijk toch op het Belgische witte doek te bewonderen. De namen van de twee productiemaatschappijen vatten meteen de toon van deze psychologische thriller perfect samen. BBC staat voor het Victoriaanse – ook al speelt de film zich in het nu af – karakter en A24 dan weer voor het mystieke. Vooral voor dat laatste vermijd je best verder leeswerk op het internet, want het is bijna onmogelijk om het verhaal van deze film te schetsen zonder dat je in een spoilerterritorium terechtkomt.

THE ETERNAL DAUGHTER
THE ETERNAL DAUGHTER (c) The Movie Database (TMDB)

Braaf en loyaal als we zijn willen we dit niet op ons geweten hebben en houden we het erop door gewoon de setting en de personages te schetsen. Moeder en dochter (beide vertolkt door Tilda Swinton) trekken naar een oud krakkemikkig hotel in Wales waar blijkbaar alleen maar de conciërge en de receptioniste aanwezig zijn. Het is de bedoeling van de dochter die regisseuse is, om een film te maken over haar moeder zodanig dat ze later iets tastbaars in handen heeft. De twee mijmeren wat over herinneringen met alleen maar de hond als getuige, naar verluidt zelfs in het echte leven de spaniël van Tilda Swinton. Ook het hotel is door zijn piepende geluiden een personage op zich.

The Eternal Daughter is het derde stuk uit een drieluik dat gestart werd met The Souvenir (2019) en gevolgd door The Souvenir Part II (2021) met in de hoofdrol Honor Swinton Byrne, de echte dochter van Tilda Swinton. Niet dat je de eerste twee delen moet hebben gezien om The Eternal Daughter te kunnen volgen. Het is bijna onvermijdbaar dat sommige filmfans de gevreesde term elevated horror zullen bovenhalen als ze het over deze best wel eigenzinnige film hebben, in ieder geval is The Eternal Daughter een psychologische thriller die zijn inspiratie niet bij de bekende voor de hand liggende voorbeelden uit het genre is gaan halen.

TILDA SWINTON
TILDA SWINTON in THE ETERNAL DAUGHTER (c) The Movie Database (TMDB)


Dit maar om duidelijk te maken dat dit een nichefilm is die sommige kijkers als net iets te saai en eentonig zouden kunnen ervaren. Verwacht dus geen jump scares of zo, maar wel schitterende vertolkingen van – hoe kan het ook anders – van Tilda Swinton die er in deze door Martin Scorsese geproduceerde film op haar dooie gemak een one-woman-show van maakt.

GENRE: thriller
JAAR: 2022
REGISSEUR: Joanna Hogg
CAST: ilda Swinton, Joseph Mydell, Carly-Sophia Davies
LAND:  USA

Related posts