Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A THOUSAND TIMES GOOD NIGHT (TUSEN GANGER GOD NATT)
A THOUSAND TIMES GOODNIGHT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A THOUSAND TIMES GOOD NIGHT (TUSEN GANGER GOD NATT) 

Dat journalisten die verslag uitbrengen vanuit chaotische conflictgebieden en oorlogsfotografen die hun leven riskeren wanneer ze tussen sluipschutters en tanks manoeuvreren met hun toestel in aanslag, het doorgaans moeilijk hebben om een gelukkig gezinsleven uit te bouwen, lijkt vanzelfsprekend. De Noorse scenarist en regisseur Erik Poppe (hij heeft ook de prachtige mozaïek-film Hawaii, Oslo en het aangrijpende drama Troubled Water op z’n cv) was in een vorig leven zelf actief als oorlogsfotograaf en weet dus precies hoe verscheurend keuzes – zowel professioneel als privé – voor nieuws-junkies kunnen zijn.

A THOUSAND TIMES GOODNIGHT
A THOUSAND TIMES GOODNIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

In A Thousand Times Goodnight (originele titel: Tusen Ganger God Natt) zoomt hij dan ook met parate kennis van zaken in op het verhakkelde leven van Rebecca, een van ’s werelds beste oorlogsfotografen, die wordt gedwongen om te kiezen voor haar werk of haar gezin. Rebecca is geobsedeerd door haar beroep, maar weet dat oorlogsjournalistiek voortdurend op een slappe koord balanceert. Wanneer ze zwaargewond, aangeslagen en vol schuldgevoelens terugkeert van een riskante missie in Kabul, eist haar echtgenoot Marcus (Nikolaj Coster-Waldau, uit Games Of Thrones) die grotendeels verantwoordelijk is voor de opvoeding van hun beide jonge dochters, dat ze definitief haar camera aan de wilgen hangt.

A THOUSAND TIMES GOODNIGHT
A THOUSAND TIMES GOODNIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

Een verschrikkelijk dilemma voor Rebecca want ze houdt zielsveel van haar gezin, maar beseft dat ze niet kan leven zonder de adrenaline-opstoten inherent aan haar job. Wanneer Marcus haar op een dag verwijt dat ze letterlijk naar ‘de dood stinkt’, besluit ze om samen met haar oudste dochter te vertrekken op een veilig veronderstelde reis naar Kenia. Wanneer de situatie er toch escaleert en Rebecca als een magneet wordt aangetrokken door het gruwelijke etnische geweld, komt ze pas écht in gewetensnood.

A Thousand Times Goodnight is een doodeerlijk, in detail geobserveerd en raak humaan drama met een verpletterende emotionele impact. Juliette Binoche is pijnlijk overtuigend als de vrouw die innerlijk wordt verscheurd, maar zich ook kritisch opstelt over de betekenis en inwerking van ‘eerlijke’ informatieverstrekking. De prachtige landschaps- en bikkelharde actie-fotografie ondersteunt visueel de innerlijke tweestrijd van het psychologisch sterk onderbouwde hoofdpersonage. Poppe slaagt erin om je hart uit je lijf te rukken en het je pas twee uur later terug te geven, compleet aan stukken gereten, maar wenst je vervolgens toch nog A Thousand Times Goodnight.

GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Erik Poppe
CAST : Juliette Binoche, Nikolaj Coster-Waldau, Maria Doyle Kennedy, Larry Mullen Jr, Mads Ousdal
LAND: Ierland, Noorwegen
SPEELDUUR: 117 minuten

Related posts