Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NYAD
NYAD (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

NYAD 

Nyad is het waargebeurde verhaal van marathonzwemster Diana Nyad (Annette Bening) die in 2013 op 64-jarige leeftijd als eerste mens ooit de afstand tussen Cuba en Florida (160 km) al zwemmend overbrugde. Haar eerste poging deed ze al op haar 28e, maar ze faalde toen en vanaf haar 60e deed ze opnieuw een aantal pogingen waarbij haar vijfde de goede was. Jodie Foster speelt haar beste vriendin Bonnie die Diana zal coachen bij haar pogingen na haar 60e.

De film opent met archiefbeelden van de echte Diana Nyad die verbaast met zwemstunts qua uithouding en afstand. We zien haar ook opduiken in de Late Show. Doorheen de film worden ook beelden van de echte zwemmende Diana gebruikt en tijdens de aftiteling krijgen we nog eens een compilatie met tv-optredens en andere speeches die ze geeft. Wat een mens doet denken: was dit eigenlijk niet beter een documentaire geweest i.p.v. de verfilming van haar ultieme pogingen met acteurs?

Nyad
NYAD (c) The Movie Database (TMDB)

Annette Bening speelt Diana als een gedreven, bezeten figuur die al haar hele leven droomt om deze zwemtocht te verwezenlijken waardoor ze maar doorploegt zonder echt rekening te houden met de mensen om haar heen, wat haar op een bepaald moment ook door Bonnie verweten wordt en er even een breuk tussen de twee vriendinnen komt – ter verduidelijking voor wie het zich zou afvragen: beide vrouwen zijn lesbisch, maar hebben enkel heel lang geleden een amoureus avontuurtje gehad, nu zijn ze gewoon beste vriendinnen.

Nyad is een Netflixproductie die op 3 november op de streamingsdienst verschijnt maar die nu toch eventjes een bioscooprelease krijgt.


GENRE: biografie, drama, sport
JAAR: 2023
REGISSEUR: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
CAST: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans
LAND : USA

Related posts