Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PAIN HUSTLERS
EMILY BLUNT in PAIN HUSTLERS (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

PAIN HUSTLERS 

Wie op een snelle Hollywoodiaanse manier snel rijk wil worden, had dit jaar geen reden tot klagen om inspiratie op te doen via films. Eerder dit jaar was er het leuke Air over de samenwerking tussen Nike en Michael Jordan of had je Dumb Money over de rebelse belegger Keith Gill. Deze laatste was te zien op Film Fest Gent en komt begin volgend jaar in roulatie. Wie zolang niet kan wachten, kan terecht bij Netflix voor Pain Hustlers voor een gelijkaardig iets.

PAIN HUSTLERS
PAIN HUSTLERS (c) The Movie Database (TMDB)

De filmtitel zegt alles : zwendelaars die stinkend rijk worden via medicijnen. Het scenario is gebaseerd op ware feiten. Het interesseert het bedrijf geen moer of hun patiënten genezen of niet, zolang ze maar geld in het laatje brengen. Het medicijn in kwestie heet Lonafen, een verdovend middel met verslavende effecten dat de pijn van kankerpatiënten verlicht. Een fictief geneesmiddel dat sprekend lijkt op Subsys, een orale fentanylspray die 50 tot 100 keer sterker was dan morfine en op de markt gebracht werd door Insys Therapeutics, maar in de film Zanna Therapeutics heet.

Fictie met een flinke scheut schrijnende waarheid dus. Niet dat we daar verbaasd over zijn, wie eerder de in Venetië met de Gouden Leeuw bekroonde documentaire All the Beauty and the Bloodshed van Laura Poitras zag weet meer dan genoeg over het onderwerp. En natuurlijk is het ook wel gedroomd filmvoer voor een geromantiseerde Netflix-film over charlatans.

De regie kwam in de handen van David Yates terecht. Geen klinkende naam, maar zijn films zijn dat wel want hij is de man achter vier Harry Potter- en drie Fantastic Beasts-films. Geen wonder dus dat men met zowel op Emily Blunt als Chris Evans kon rekenen. Blunt kruipt in de huid van Liza Drake, die de kost verdient als stripteasedanseres in Florida. Ze heeft haar buik vol van het dansen en kan via één van haar klanten – Pete Brenner (Chris Evans) – aan de slag bij het farmaceutisch bedrijf waar hij werkt. Diploma’s heeft Liza niet op zak, wel kan ze het goed uitleggen en verkocht ze met succes de rommel van Avon en Amway. Dat ze niet weet waar het medicijn voor dient, laat staan wat de gevolgen ervan zijn, speelt geen rol. En jawel voor ze het weet zit Liza verstrikt in de dolle kapitalistische draaimolen die aangestoken wordt door CEO Dr. Neel (Andy Garcia, die eindelijk nog eens een degelijke vertolking aflevert).

PAIN HUSTLERS
PAIN HUSTLERS (c) The Movie Database (TMDB)

Pain Hustlers is een typische film over machtswellustige kapitalisten die er alles voor doen om alsmaar rijker te worden. Af en toe krijg je wel wat moeilijke beurstermen te slikken, maar Yates spitst zich vooral toe op de rol van Liza die mee aan de wieg staat van de financiële explosie van het farmaceutische bedrijf. Vanaf de begingeneriek verklapt Yates door saaie interviews en een al even vervelende voice-over – dat het sprookje geen al te goede afloop heeft. En dat is waar het schoentje wringt.

De film heeft een aanvaardbaar entertainmentgehalte – zeker met Emily Blunt aan zet – maar Yates volgt veel te slapjes het sjabloon van het routineuze en weinig innoverende what goes up (must come down)-verhaal. Pain Hustlers pretendeert dat het één van Amerika’s grootste schandalen wil blootleggen, maar na twee uur blijkt het niet meer te zijn dan een onderhoudende film die vooral overeind blijft door de prima vertolkingen. Sowieso eentje die je moet aankruisen als Netflix je enige filmleverancier is. 

Pain Hustlers kun je vanaf nu zien op Netflix.

GENRE: Misdaad, Drama

JAAR: 2023

REGISSEUR: David Yates

CAST: Emily Blunt, Chris Evans, Catherine O’Hara, Chloe Coleman, Jay Duplass, Brian d’Arcy, James, Amit Shah, Aubrey Dollar, Andy García

LAND: USA

Related posts