Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CONTRABAND
CONTRABAND (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CONTRABAND 

Contraband was de enige misdaadfilm van regisseur Lucio Fulci – maker van onder andere City of the Living Dead, Beatrice Cenci, A Lizard in a Woman’s Skin, Don’t Torture a Duckling en The New York Ripper – en dat zie je ook wel een beetje. Niet alleen omdat het een mindere  poliziotteschi is, maar ook omdat het accent niet zo zeer op de spanningen of achtervolgingen (er zijn er zo goed als geen) ligt, maar wel dat Fulci zijn ervaring uit zijn splatterfilms gebruikte wanneer iemand aan flarden wordt geschoten.

Het verhaal achter de camera is bijna interessanter dan het script zelf. Na twee weken was namelijk al het geld op. De productie werd van Rome naar Napels verplaatst en op die manier werden echte smokkelaars figuranten en lieten ze de crew toe om hun motorboten te gebruiken voor sommige scènes. Het was zelfs zo dat de smokkelaars delen van het script veranderden. Onder de smokkelaars was Giuseppe Grecco, de zoon van het Siciliaanse maffialid Michele Greco.

CONTRABAND
CONTRABAND (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal stelt niet zo veel voor. Het gaat gewoon om een smokkelaarsbende die onder leiding van Luca Di Angelo (Fabio Testi) staan. Vanaf de begingeneriek loopt het mis, want de politie duikt op en men denkt dat een rivaliserende bende de details van hun activiteiten aan hun hebben doorgegeven. Wat dan volgt is geweld, en vooral veel vrouwonvriendelijk geweld. Zo wordt een mooi snoetje bewerkt of is er een anale verkrachting, en zelfs één die tamelijk expliciet in beeld gebracht wordt. Niet dat het pornografisch wordt maar het mag duidelijk zijn dat de Italiaan vooral wilde schokeren.

Naast de charme, want dat heeft sowieso iedere poliziotteschi, is er ook de onkunde. Dat merk je vooral wanneer de camera net iets te lang blijft inzoomen op een scène in een discotheek – inclusief stroboscopen – die blijft duren tot het moment dat het liedje over is. Eentje voor de liefhebbers, maar wie niets met het genre heeft zoekt beter andere titels op.

GENRE: misdaad
JAAR: 1980
REGISSEUR: Lucio Fulci
CAST: Fabio Testi, Ivana Monti, Guido Alberti, Venantino Venantini, Ajita Wilson, Marcel Bozzuffi, Saverio Marconi
LAND: Italië



Related posts