Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Costa Brava, Lebanon
COSTA BRAVA, LEBANON (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

Costa Brava, Lebanon 


In november brengt MOOOV met FOMOFILM het regiedebuut Costa Brava, Lebanon van de Libanese cineaste Mounia Akl éénmalig in de bioscoopzalen. FOMOFILM richt zich tot films uit alle windstreken die de kans niet krijgen om bij ons in de bioscopen te spelen.

Costa Brava, Lebanon opent met een beeld van de Port of Beirut die hun wonden nog likken na de gigantische explosie die plaats vond op 4 augustus 2020. Walid en Souraya zijn intussen de hoofdstad reeds enkele jaren ontvlucht en hebben zich samen met hun kinderen gevestigd in een bergachtig gebied ver weg van de steeds grotere stinkende smeltkroes van hun zo geliefde hoofdstad. Gezonde lucht, verse groenten, de kinderen krijgen thuisschool, het plaatje lijkt te mooi om waar te zijn. Dan blijkt dat het vuilnis hen achtervolgt, want in het dal naast hun oase komt er een nieuwe stortplaats die met veel tamtam en beloftes ingehuldigd wordt. Naarmate dat de leefomstandigheden steeds minder worden komen er meer en meer spanningen binnensijpelen in het gezin….

De afvalcrisis in Libanon is een probleem die reeds jaren aansleept en er gekomen is doordat de toenmalige controversiële afvalverwerkingsdienst zijn diensten stopzette door gebrek aan ruimte met als bijkomend probleem de sluiting van Naameh, één van de grootste afvalstortplaatsen door overcapaciteit en protesten. Afvalverwerking is een miljoenenbusiness geworden waar corruptie en wanbeleid welig tiert met illegale afvalstorting en afvalverbranding als gevolg. Het is niet allemaal kommer en kwel want in sommige steden, in het bijzonder Tripoli, nemen de mensen het heft in eigen handen. Een van deze projecten is Green Track, uit de grote vuilnisberg gestampt door Kohder Eid, die door middel van een intensieve bewustwordingscampagne huishoudens aanzet om hun eigen afval te recycleren en te sorteren en maakt dat je het op een voorziene plaats kan inleveren voor verdere verwerking. Ook de afvalophaling in de hoofdstad zelf heeft reeds een nieuw bedrijf die zich over de afvalcrisis buigt. Grote factoren die ook bijdragen aan de afvalcrisis zijn de steeds groter wordende armoede en de cultuur binnen Libanon.

Costa Brava, Lebanon
COSTA BRAVA, LEBANON (c) The Movie Database (TMDB)

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Saleh Bakri ( Walid ), die eerder al schitterende in het prachtige Le Blue du Caftan uit 2022 en Wajib uit 2017. Nadine Labaki ( Souraya ) kon je zien in Rock the Cashbah uit 2013, maar is waarschijnlijk beter gekend als filmmaakster, want ze regisseerde het wonderbaarlijke en voor een Oscar genomineerde Capharnaün uit 2018. Maar eigenlijk is het de kleine Seana Restom die de show steelt als de jongste, opstandige dochter Rim naar het voorbeeld van haar vader. Wat is het leuk om haar aan het werk te zien.

Opnieuw een meer dan deftige langspeelfilm uit de stal van FOMO die volgens ons meer dan de moeite waard is om even richting de bioscoop te lopen. De film wordt heel puur en teder gebracht. De cineast wou met haar film tonen hoe bepaalde dreigingen van buitenaf, van een niet functionerend regering, van de komst van een nieuwe afvalberg, de beschermende cocon van een gezin infiltreert en personen aanzet tot andere gedragingen. Een poëtische familiefilm die volgens ons een veel groter publiek verdient dan nu het geval is.


GENRE: Drama
JAAR: 2021
REGISSEUR: Mounia Akl
CAST: Nadine Labaki, Sajeh Bakri, Seana Restom
LAND; Libanon, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Related posts