Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLOOD & GOLD
BLOOD & GOLD (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

BLOOD & GOLD 

Netflix heeft het nazisploitation-genre ontdekt. Het eerste resultaat daarvan is Blood & Gold van de Duitse Peter Thorwarth die ooit mee aan de basis lag van het grensverleggende Die Welle. Grenzen verleggen doet Blood & Gold geenszins. Het enige waar de Duitser prat op kan gaan is dat hij een krampachtige poging onderneemt om iets te maken dat luie filmkijkers zouden kunnen catalogeren als iets Tarantino-achtig. De invloed is er inderdaad, maar daarmee is alles gezegd.

BLOOD & GOLD
BLOOD & GOLD (c) The Movie Database (TMDB)

Of het aan te raden is dat Duitse filmmakers van nazi’s karikaturale stripfiguren maken laten we wijselijk in het midden, maar we vinden het toch vrij pervers. Peter Thorwarth inspireerde zich voor zijn nazi’s duidelijk op het personage van Christoph Waltz uit Inglorious Basterds. Alleen slechter geacteerd! Wel sadistisch over the top, daarom dus ongeloofwaardig en grappig in de eerste tien minuten. Nadien wordt Obersturmbannführer von Starnfeld (Alexander Scheer) zelfs vrij degoutant en je hebt nog tachtig minuten te gaan!

BLOOD & GOLD
BLOOD & GOLD (c) The Movie Database (TMDB)

Wat daarna volgt kan gemakshalve worden omschreven als “zo veel mogelijk nazi’s doden” en het liefst op een zo’n brutaal mogelijk manier. Dat is eveneens grappig voor een vijftiental minuutjes, daarna gaat het stierlijk vervelen. Niet alleen door overdaad, maar omdat Peter Thorwarth ervoor kiest om net zoals Tarantino de dramatische sequenties vol te sjouwen met Ennio Morricone-achtige melodietjes. Maar wat bij Quentin naadloos werkt, werkt helaas niet meteen bij een ander. Daar is Blood & Gold een wel zeer pijnlijk bewijs van.

Bovendien mag je ons gerust ouderwets noemen maar wrede oorlogstaferelen “grappig” maken door er wat dwaze Duitse schlagers op te gaan gooien vinden we nog altijd een beetje pervers. Blood & Gold zal zonder meer bepaalde kanalen plezieren, maar aan welke kant van de lijn je ook staat bij de discussie, toch kan je dit niet anders dat dit omschrijven als een wel zeer flauwe kopie van Tarantino, of wie weet ziet Peter Thorwarth het als een ode, maar ook dan blijft het een mislukte.

GENRE: oorlog
JAAR: 2023
REGISSEUR: Peter Thorwarth
CAST: Robert Maaser, Marie Hacke, Alexander Scheer, Florian Schmidtke, Simon Rupp, Jördis Triebel,Jochen Nickel
LAND: Duitsland

Related posts