Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UNE NOUVELLE AMIE
UNE NOUVELLE AMIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

UNE NOUVELLE AMIE 

Genderproblematiek en meer specifiek travestie is een (all-time) onderwerp waar de filmindustrie af en toe wel eens graag bij stilstaat. Op enkele uitzonderingen na (The World According To Garp, Mona Lisa, The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert, Todo Sobre Mi Madre en Transparent), hebben mannen in vrouwenkleren zelden goede films of televisieseries opgeleverd (La Cage Aux Folles, Tootsie, Mrs. Doubtfire, Big Momma’s House en Debby & Nancy). Maar als een notoir snelfilmer (zestien langspeelfilms in evenveel jaar) als François Ozon zich buigt over transgenderproblematiek dan is het aangewezen om best even lekker dicht tegen elkaar aan te schurken.

UNE NOUVELLE AMIE
UNE NOUVELLE AMIE (c) The Movie Database (TMDB)

Claire en Laura zijn al sinds de lagere school twee hartsvriendinnen. Na hun studies huwt Laura met David en vrij snel wordt hun gezin uitgebreid met Lucie. Het jonge echtpaar is dolgelukkig tot het noodlot verrassend en genadeloos toeslaat: Laura wordt ziek en sterft. David blijft totaal getroebleerd achter en moet voortaan alleen instaan voor de opvoeding van zijn baby. Claire heeft ‘sa copine de coeur’ beloofd dat ze altijd over David en zijn kind zou waken. De normaliter levenslustige Claire wordt echter door de confrontatie met Laura’s plotse dood, depressief en bovendien heeft ze weinig affiniteit met David. Ondanks haar zorgwekkende gemoedstoestand, wil Claire haar belofte nakomen en stapt ze op David af. De confrontatie tussen beide zorgt voor buitengewone en spectaculaire gensters. Claire vindt haar levenslust terug en David kan zich eindelijk naar hartenlust uitleven in de kleerkast van zijn overleden echtgenote.

UNE NOUVELLE AMIE
UNE NOUVELLE AMIE (c) The Movie Database (TMDB)

Une Nouvelle Amie is heel losjes gebaseerd op het korte misdaadverhaal The New Girlfriend van de Britse ‘Queen of Crime’-schrijfster Ruth Rendell. Het is evident dat Ozon tijdens het schrijven van het scenario de crime-elementen negeerde en meer aandacht schonk aan de psychologische aspecten van het verhaal. De controversiële rasfilmer Ozon voegt met Une Nouvelle Amie waarin hij de complexiteit van seksuele identiteit en verlangen subtiel exploreert en verrijkt met intrigerende kanttekeningen over rouw, vrijheid en normen- en waardenbesef, een zowel geestig als pakkend melodrama toe aan zijn reeds veelzijdig en eigenzinnig oeuvre.

Romain Duris is onvoorstelbaar overtuigend in de dubbele rol van David/Virgina en wordt daarenboven nog gracieus geflankeerd door rijzende ster Anaïs Demoustier. François Ozon serveert alweer een grand cru die je best niet consumeert met Une Nouvelle Amie.


GENRE: drama, komedie
JAAR: 2014
REGISSEUR: François Ozon
CAST: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Isild Le Besco, Aurore Clément, Jean-Claude Bolle-Reddat, Bruno Pérard
LAND: Frankrijk

Related posts