Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MISSING
MISSING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MISSING 

Bij het horen van de titel Missing kun je alle kanten op. Iedere mens die ook maar een beetje filmliefde in zijn lijf heeft denkt natuurlijk aan het meesterlijk drama uit 1982 van Costa-Gavras waarin Jack Lemmon en Sissy Spacek op zoek gaan naar iemand die verdween tijdens de Chileense staatsgreep van 1973. Maar het kan evengoed de titel zijn van de zoveelste streamingrommel, gelukkig is dat niet het geval voor de film van Nicholas D. Johnson en Will Merrick. Integendeel, wie van oordeel is dat je in een thriller al eens mag overdrijven heeft aan deze kluif twee uur cinemapret van de bovenste plank.

Achter het scherm van de laptop zit de pientere June Allen (Storm Reid) die zonder al te veel moeilijkheden van het ene programma naar het andere klikt. De tiener heeft nooit de dood van haar vader kunnen verwerken, en regelmatig bekijkt ze het laatste filmpje waarin ze ziet hoe hij nog in leven is. Zorgen hoeft ze zich te niet te mlaken want haar moeder Grace (Nia Long) checkt iedere minuut of haar oogappel niks te kort heeft. Het geluk van June kan niet op als haar moeder er voor een week op uittrekt naar Colombia met haar nieuwe vriend Kevin (Ken Leung).

STORM REID
STORM REID in MISSING (c) The Movie Database (TMDB)


Na een week net iets te veel de feestneus te hebben opgezet wil de vermoeide June haar moeder en Kevin op de luchthaven van Los Angeles ophalen, maar groot is de verbazing wanneer de twee niet komen opdagen. June schakelt onmiddellijk de FBI in maar voor hun is het een allesbehalve dringende zaak, en daarom begint June als een volleerde hacker zelf een digitale zoektocht via Google Maps, Facebook-berichten of de zoekgeschiedenis op het internet.

Missing is wat men in vaktermen een screenlifefilm noemt, en waar je alsmaar schermen van een computer, tablet of smartphone ziet. Wie zich daaraan doodergert begint dus beter niet aan deze goed doordachte thriller. Op het eerste gezicht klinkt zoiets maar weinig uitnodigend en denk je meteen aan de gevreesde goedkope lockdownthrillers die gemaakt werd tijdens covid, maar dat is Missing gelukkig niet geworden.

Achter Missing zit hetzelfde team van Searching, een film die op IMDb een vrij hoge score van 7,6 krijgt en dus kon een vervolg niet uitblijven. Sinds de film in première ging op het Sundance Film Festival in januari 2023 loopt de film lekker in de Amerikaanse bioscopen en zijn er alweer de (verdiende) positieve recensies van critici.

Je kan je wel vragen stellen dat deze achttienjarige net iets te gemakkelijk met paswoorden goochelt, toch slagen de makers erin om de kijker alsmaar omet een onverwachte wendingen op het been te zetten. Meer zelfs, wanneer het erop lijkt dat de finale niet meer wordt dan wat clichés uit een slasher krijg je een M. Night Shyamalan-twist die je achteraf nooit meer vergeet. Het is bijzonder jammer dat intelligente horrorthrillers als deze niet wat meer aandacht kreeg en door de torenhoge concurrentie gedoemd was om na een tweetal weken genadeloos van de programmatie geschrapt te worden.


GENRE: drama, thriller, screenlife
JAAR: 2023
REGISSEUR: Will Merrick, Nick Johnson
CAST: Storm Reid, Joaquim de Almeida, Ken Leung, Amy Landecker, Daniel Henney, Nia Long
LAND: USA

Related posts