Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLUE BEETLE
BLUE BEETLE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BLUE BEETLE 

Na een niet aflatende monopolie van bijna meer dan twintig jaar lijkt het liedje van de superhelden anno 2023 zo goed als uitgezongen. Voor Warner blijft het bang afwachten of James Gunn en Peter Safran het doodgebloede genre de komende jaren nog wat adrenaline kunnen bezorgen.  Zowat alle films met daarin een superheld – met uitzondering van Spider-Man: Across the Spider-Verse – flopte genadeloos. Disney zat verveeld met de voorspelde diepgang die The Marvels werd, terwijl Warner nog steeds de wonden nalikt van The Flash, ook al zorgt Barbie als meest winstgevende film van 2023 voor de nodige pleister voor de zere wonde. Werd The Flash (een heel klein beetje onterecht) door critici en meeste filmfans naar de filmgevangenis verbannen, dan is het maar de vraag wat die denken van het echt wel veel te onnozele Blue Beetle.

Blue Beetle
BLUE BEETLE (c) The Movie Database (TMDB)


Het probleem begint al bij de bekendheid van deze superheld. Je moest echt al een nerd zijn om te weten wie de Blue Beetle was, getuige de vele verrassende gezichten toen begin dit jaar
de trailer ervan op het witte doek verscheen. Dankzij Wikipedia zijn we er achter gekomen dat het personage van Blue Beetle als stripfiguur drie verschillende versies heeft gekend sinds hij in 1939 werd geïntroduceerd in de DC Comics met als laatste die van Jaime Reyes die vanzelfsprekend ook het filmpersonage werd.

Naast de koe volledig te willen melken, wilde DC zich met Blue Beetle ook richten op een tot nu toe nog onontgonnen continent. Marvel was zo slim om na de zwarte gemeenschap met Black Panther te hebben ingepalmd dat ook te doen met de Aziatische fans via Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Warner veronderstelde met DC door Blue Beetle hetzelfde te kunnen doen met de Latijns-Amerikaanse gemeenschap. De superheld is immers een Mexicaan, net zoals een overgroot deel van de cast.

Een plannetje dat pakweg zeven jaar geleden zonder al te veel hersenspinsels perfect had kunnen lukken, maar vandaag aanvoelt als één van de laatste stuiptrekkingen van de superhelden. Het goede nieuws is gelukkig wel dat dit een superheldenfilm is geworden waar je zonder enige voorkennis – lees het bekijken van talloze spin-off’s via betaalzenders – mee kan instappen. Een rechttoe-rechtaan verhaal en nog wel met de oerklassieke structuur van een origin story.

Enerzijds is dit een verademing, anderzijds zijn we net iets te veel om de oren geslagen met verhaaltjes over de kneusjes van de klas die door één of andere wetenschappelijke uitvinding transformeren tot de verdedigers van ons universum. Mocht het allemaal nog goed gedaan zijn, kon je het de makers vergeven, per slot van rekening hopen die op een langdurende en winst brengende franchise, maar Blue Beetle oogt allesbehalve fris. Eerder zelfs op een gedateerde hybride van Spy Kids en Transformers en dan nog wel met het slechtste van de twee in één!

Blue Beetle
BLUE BEETLE (c) The Movie Database (TMDB)

Iedere zichzelf respecterende superheldenfilm heeft een booswicht op zak en hiermee wringt het zoveelste schoentje. Victoria Kord (Susan Sarandon zoals je haar als filmfan nooit wil zien) is een wapenmagnaat die met haar uitvindingen de lieveling van het fictieve Palmera City is geworden. De schertsende vrouw heeft er voor gezorgd dat de stad kan rekenen op alles controlerende androïden die doen denken aan Robocop en zo de stad beschermen. Haar nichtje Jenny is niet akkoord met deze aanpak en ziet de erfenis van haar geliefde overleden vader liever benut worden voor vredevolle doeleinden.

De moedige Jenny – verschrikkelijk neergezet door Bruna Marquezine – besluit om uit het streng bewaakte gebouw een metalen blauwe kever van haar moeder te ontfutselen. De scarabee – zoals het ding officieel heet – is een wapen dat zich in de ruggengraat nestelt waardoor de pineut een metalen omhulsel krijgt en daardoor onverwoestbare krachten krijgt. Iron Man is dan ook niet veraf. Jenny roept hierbij de hulp in van de solliciterende Jaime Reyes (Xolo Maridueña uit Cobra Kai) in. Zoals verwacht loopt het fout af en wordt de nerdachtige jongen tot een onverslaanbaar éénmansleger omgebouwd.

Moest je bij Spider-Man: Across the Spider-Verse – en zelfs bij The Flash – nog het volle verstand gebruiken om mee te zijn met de historie, dan is dat bij dit flutverhaal helemaal niet meer nodig. Regisseur Ángel Manuel Soto probeert wel krampachtig om in het veel te eenvoudige en vrij dwaas verhaal een sociale boodschap over verdrukte minderheden te verweven, maar alles mist zijn doel doordat je verveeld afgeleid raakt door de infantiele, afgrijselijke en nu al hopeloos gedateerde CGI-effecten. Het enige waar de film nog mee weg kan is de hilarische zelfrelativerende familiehumor. Voor de rest hoort Blue Beetle in het rijtje thuis van superheldenfilms om vlug te vergeten.

Blue Beetle is via Warner op Blu-ray en 4K uit




GENRE: superheldenfilm
JAAR: 2023
REGISSEUR: Ángel Manuel Soto
CAST: Xolo Maridueña, Adriana Barraza, Damián Alcázar, Raoul Max Trujillo, Susan Sarandon, George Lopez
LAND: USA
SPEELDUUR: 127 minuten

Related posts