Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LAST SON
JASON CLARKE in THE LAST SON (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE LAST SON 


Massachusetts, 18 juli 1969. De wereld zit thuis gekluisterd aan zijn televisietoestel want de lancering van Apollo 11 wordt live uitgezonden vanuit Cape Canaveral. Op het eiland Chappaquiddick, een geliefd vakantieoord voor welgestelde Amerikanen, wordt op hetzelfde moment een stevig feestje gebouwd voor een groep politieke campagnemedewerksters. Ook Edward Kennedy en zijn charmante voormalige medewerkster Mary Jo Kopechne zijn aanwezig. Samen verlaten ze vroegtijdig de sfeervolle party. Licht beschonken neemt Kennedy plaats achter het stuur van zijn auto en rijdt in het gezelschap van de bevallige Mary Jo naar het dicht bijgelegen strand.

Dan gaat het plots mis want Kennedy verliest de controle en rijdt tegen een relatief hoge snelheid het water in. Zelf weet hij nipt aan de dood te ontsnappen. Er volgt kortstondige paniek en beseft beslist dat er snel actie moet worden ondernomen om de jonge vrouw alsnog te redden. Hij onderneemt niks en kiest op de koop toe het hazenpad. Niet bepaald voorbeeldig menselijk gedrag en zeker geen al te snuggere attitude voor een politicus en een potentiele toekomstige president van de US of A. Mary Jo Kopechne verdrinkt. Wat aanvankelijk lijkt op een tragisch ongeluk mondt al snel uit in een ophefmakend schandaal gebouwd op leugens en valse getuigenissen. Wat volgt is een van de meest controversiële en politiek georkestreerde doofpotaffaires van Amerika.

JASON CLARKE in THE LAST SON (c) The Movie Database (TMDB)


Hoewel Chappaquiddick de oorspronkelijke titel was, is de film  – om begrijpelijke reden want welke Europeaan kent überhaupt dit Amerikaans eiland of slaagt erin om het foutloos in één adem uit te spreken – bij ons uitgebracht onder de titel The Last Son. Een meer toepasselijke titel want in dit straf drama slash biopic draait alles rond de democratische politicus Edward (of Ted) Kennedy (22 februari 1932 – 25 augustus 2009), de jongste broer van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy en de neergeknalde Amerikaanse minister van Justitie en senator Robert F. Kennedy.

The Last Son is gebaseerd op waar gebeurde feiten en hangt een uiterst negatief doch eerlijk naverteld beeld op van de duistere ‘affaire’ waarin ‘The Last Son’ was betrokken. Regisseur John Curran (The Painted Veil, Tracks) kan bogen op een uitstekend acterende ensemblecast die wordt aangevoerd door Jason Clarke die in de huid van de slinkse Ted Kennedy sterk overtuigd.

Een speciale vermelding verdient zeker dinosaurus Bruce – Coming Home, Nebraska, The Hateful Eight – Dern (jawel de bijna 83-jarige vader van Laura), in de kleine rol van patriarch Joseph Kennedy. Bovendien slaagt Curran erin om een fraai tijdsbeeld te schetsen en de doortrapte smerigheden eigen aan politieke ‘bedrijven’ bloot te leggen.

GENRE: drama, politieke thriller
JAAR: 2017
REGISSEUR: John Curran
CAST: Jason Clarke, Kate Mara, Bruce Dern
LAND : USA

Related posts