Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PRESS PLAY #6
Press Play (c) Image by Freepik
Press Play

PRESS PLAY #6 

De nieuwste Press Play is ook deze week weer gevuld met een massa aankondigingen. Wie zei daar alweer dat de fysieke media dood was?

We beginnen onze tocht op het Britse Shameless Films dat na een lange pauze weer op de markt is. De keuze viel op de Italiaanse erotische komedie The Nurse uit 1979 van Nello Rossati, die ook werd uitgebracht als Night Nurse.

Op 6 november brengt Unearthed Films Homework uit 1982 op Blu-ray uit. We volgen
Tommy (Michael Morgan), een jonge “rockster” die ook nog maagd is. Terwijl hij zijn maagdelijkheid probeert te verliezen aan de meisjes van de plaatselijke middelbare school, besluit de moeder van een klasgenoot (Joan Collins) om “een man van hem te maken”.
De film werd destijds op de markt gebracht met de slogan “Every young man needs a teacher.”


Tijd om de releases van de partnerlabels van Vinegar Syndrome in de verf te zetten, en dat zijn er heel wat! Saturn’s Core dat zich toelegt op het uitbrengen van underground rariteiten op VHS op Blu-Ray brengt The Zombie Army uit. De film is opgenomen in een echt, verlaten gesticht. De film van John Kalinowski groeide in de jaren 90 uit tot een favoriet in de videotheken en fanzines en blijft tot vandaag een nietsvermoedend publiek verbijsteren.

Factory 25 brengt de collectie Totally Wired, Three Films By Nathan Silver uit, de New Yorkse DIY-filmer die sterk beïnvloedt is door het werk van Rainer Werner Fassbinder. In deze collectie zitten Exit ElenaSoft In The Head en Stinking Heaven.

Simon Killer gaat over een Amerikaan die met een gebroken hart die naar Parijs gaat om zijn ziel te laten onderzoeken. Deze neo-noir van Antonio Campos met Brady Corbet en Mati Diop heeft het ondertussen tot cultklassieker geschopt. Eerder verscheen deze film op Blu-ray op BFI, maar is nu ook verkrijgbaar op IFC Films, alleen zal je daar wat meer geld moeten voor neerleggen.Wekenlang werd er in podcasts gespeculeerd dat American Genre Film Archive (AGFA) misschien het Vinegar Syndrome-schip had verlaten. Maar niets is minder waar, het label van Amerikaanse exploitation cinema brengt The Rock-afire Explosion uit. De film was één van de inspiratiebronnen voor de videogame Five Nights At Freddy’s.

Bij Canadian International Pictures verschijnt Réjeanne Padovani. De Montrealse maffioso Vincent Padovani (Jean Lajeunesse van Tadpole and the Whale) bouwt al jaren aan een misdaadimperium. Nadat hij een veelbesproken overheidscontract heeft binnengehaald voor zijn bloeiende bouwbedrijf, organiseert Vincent een weelderig privédiner om zijn vele medesamenzweerders te bedanken, maar alles loopt uit de hand. Deze film is van Denys Arcand die de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won voor The Barbarian InvasionsRéjeanne Padovani wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van de Canadese misdaadcinema.Nieuw in de catalogus van Dark Star Pictures is Nightsiren. In een afgelegen bergdorpje groeien twee zussen op die overgeleverd zijn aan hun gewelddadige moeder. Er gebeurt een vreselijk ongeluk als de oudste, Šarlota, het bos in vlucht. Nightsiren is een Slowaakse-Tsjechische feministische psychologische thriller van Tereza Nvotová.Kani is een nieuw homevideolabel dat zich richt op Aziatische cinema. Bij hun verschijnt Man On The Brink van Alex Cheung die een nieuwe betekenis gaf aan de misdaadcinema van Hong Kong. Deze film, hoewel hij schatplichtig was Sidney Lumets Serpico,  was een voorbode van klassiekers zoals de Infernal Affairs-trilogie.


Op Deaf Crocodile komt Bubble Bath (Habfürdö) uit 1979 op Blu-ray uit van de Hongaarse regisseur György Kovásznai. Deze tekenfilmmusical is een van de meest onbeschrijflijke tekenfilms ooit gemaakt. De film is een krankzinnige mix van stijlen, van art deco uit de jaren 20 tot psychedelica uit de jaren 60 en met muziek van Roxy Music. Helaas was dit de enige speelfilm van regisseur en animator Kovásznai. Hij stierf kort na de release aan leukemie.Bij de Vinegar Syndrome-partnerlabels is er ten slotte nog VHSHitfest dat Blind Faith op de mensheid loslaat. Ted Partridge is een seriemoordenaar die nietsvermoedende vrouwen vermoordt. Blind Faith is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van seriemoordenaar Gary Heidnik uit Philadelphia en is een slasher/thriller-hybride uit de late jaren 80 met schokkende eindmomenten. 

Op 24 april brengt het Duitse Plaion Pictures The Raid uit op 4K en Blu-ray. Als nieuw lid van een heimelijk opererende speciale eenheid moet Rama een meedogenloze drugsbaron in zijn vervallen flatgebouw van vijftien verdiepingen opsluiten en arresteren. Maar niet alles is wat het lijkt. De film combineert de choreografie van een John Woo-film en de martial arts-kunst van een Tony Jaa. The Raid wordt beschouwd als een van de grote actiemeesterwerken uit de filmgeschiedenis.Zoals iedere week laat Kino Lorber van zich horen. Op het Amerikaanse label verschijnen twee titels op 4K en Blu-ray. Allereerst is er Nostalghia uit 1983 van Andrei Tarkovsky waarin nostalgie staat voor “de liefde voor je thuisland en de melancholie die ontstaat als je ver weg bent”. Deze slopende vorm van heimwee wordt in de film belichaamd door Andrei, een Russische intellectueel die onderzoek doet in Italië.Vervolgens brengen ze ook Johnny Handsome uit, de Amerikaanse neo-noir/misdaadthriller uit 1989 geregisseerd door Walter Hill met in de hoofdrollen Mickey Rourke, Ellen Barkin, Forest Whitaker en Morgan Freeman.


Het ziet er naar uit dat Cult Epics er een sport van zal maken om alle Tinto Brass-titels op 4K uit te brengen. De nieuwste in het rijtje is Frivolous Lola uit 1998. Het verhaal speelt zich af in Noord-Italië in de jaren 1950. Lola en Masetto staan op het punt om te gaan trouwen. Masetto wil Lola maagd houden totdat ze getrouwd zijn. Maar Lola is ongeduldig om kuis te blijven tot de huwelijksnacht. Ze wil er zeker van zijn dat Masetto een goede minnaar is, voordat ze zich aan het huwelijk verbindt. Ze doet er alles aan om Masetto zover te krijgen dat hij de morele traditie breekt. Deze klassieker in het genre (nou ja) was reeds uitgebracht op Blu-ray op Arrow Video.

Een release om naar uit te kijken is Seeing Red: 3 French Vigilante Thrillers op Fun City Editions. In deze box vind je drie Franse classics: Jean-Claude Missiaen’s Shot Pattern (Tir Groupé, 1982), Gilles Béhat’s Street Of The Damned (Rue Barbare, 1984) en Alain Bonnot’s Black List (Liste Noire, 1984). Het gaat om drie films in de Death Wish-sfeer waarin gewone burgers rechtstreeks de confrontatie aangaan met criminelen.Paramount brengt The Crow uit 1994 op 4K uit. The Crow is een Amerikaanse bovennatuurlijke superheldenfilm uit 1994 geregisseerd door Alex Proyas gebaseerd op de gelijknamige gelimiteerde stripreeks uit 1989 van James O’Barr. In de film speelt Brandon Lee de rol van Eric Draven, een muzikant die uit de dood herrezen is om wraak te nemen op de bende die hem en zijn verloofde vermoord heeft. De productie van The Crow werd getroffen door een tragedie toen Lee tijdens het filmen dodelijk gewond raakte door een rekwisiet. Omdat Lee de meeste van zijn scènes voor zijn dood had voltooid, werd de film afgewerkt door het herschrijven van het script, een stuntdubbel en digitale effecten.


88 Films heeft zijn releases voor april aangekondigd en dat zijn er een heel pak. Allereerst is er het derde en vierde deel uit de The Inspector Wears Skirts, de Hongkongse actiekomedie-franchise dat geproduceerd is door Jackie Chan.

Nog meer martial arts kan je in Fearless Hyena 2 zien, deze keer met Jackie Chan in de hoofdrol.


Ook The Beast in the Cellar, een Britse horrorfilm uit 1971 die geschreven en geregisseerd werd door James Kelley met Beryl Reid in de hoofdrol, krijgt een Blu-rayrelease op 88 Films.


Burt Reynolds-fans kunnen in de handen wrijven want op het Britse label verschijnt eveneens
Gator, de Amerikaanse actiekomediefilm uit 1976 die een vervolg is op White Lightning en tevens het regiedebuut van Reynolds was.


Verder verschijnt Evolution, de Amerikaanse komische sciencefictionfilm uit 2001 van Ivan Reitman met in de hoofdrollen onder meer David Duchovny en Sean William Scott.De belangrijkste release op 88 Films is sowieso Shock Waves, een Amerikaanse horrorfilm uit 1977, die geschreven en geregisseerd werd door Ken Wiederhorn. De film gaat over een groep toeristen die Nazi-zombies tegenkomen wanneer ze schipbreuk lijden. In de hoofdrollen zien we Peter Cushing als voormalig SS-commandant, Brooke Adams als toeriste en John Carradine als de kapitein van de toeristenboot.We gaan er uit met nieuws van eigen bodem. Bij Belga Home Video verschijnt op 22 maart The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds And Snakes. In deze film van Francis Lawrence volgen we de jonge Coriolanus (Tom Blyth) die de laatste hoop van de familie Snow is. Ooit waren ze oppermachtig maar in het naoorlogse Capitool vielen ze in ongenade en enkel hij kan de familienaam in ere herstellen. Met de jaarlijkse Hongerspelen in aantocht, wordt Coriolanus aangeduid als mentor van Lucy Gray Baird (Rachel Zegler), een tribuut uit het verguisde District 12.


Spanned, toch? Tot de volgende Press Play!

Related posts