Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TRACKS
MIA WASIKOWSKA in TRACKS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

TRACKS 

Een ongewone en moeilijk te onthouden naam als Mia Wasikowska koppel je niet onmiddellijk aan een droomcarrière in Hollywood. Toch slaagde deze in Australië geboren Poolse actrice erin om aan een razendsnel tempo een groot aantal opmerkelijke films te draaien met tal van belangrijke cineasten zoals: Lisa Cholodenko (de bitterzoete  kunstmatige inseminatie-reflectie The Kids Are All Right), Cary Fukunaga (de eigenzinnige versie van de oer-klassieker Jane Eyre), Gust Van Sant (de ‘ziekelijke’ Restless), Rodrigo García (het fnuikende identiteitsportret Albert Nobbs), John Hillcoat (het bootleggers-bloedbad Lawless), Park Chan-Wook (het mentaal gestoorde Stoker) en ook nog haar tanden te zetten in Jim Jarmusch’ vampiervariatie Only Lovers Left Alone.

MIA WASIKOWSKA in TRACKS
MIA WASIKOWSKA in TRACKS (c) The Movie Database (TMDB)



Als je dan weet dat ze ook nog haar aantrekkelijk sproetsnoetje opsteekt in onder meer David Cronenbergs Hollywoodsatire Maps To The Stars, Richard Ayoade’s Dostojevski-fabel The Double, Sophie Barthes’ Madame Bovary-interpretatie en John Currans verfilming van het legendarische Tracks-boek van de mythische ‘zwerfkat’ Robyn Davidson, dan is het overduidelijk dat deze rijzende Aussie-actrice niet alleen een natuurtalent is, maar daarenboven ook nog haar veelzijdige kundigheid met verve weet te verzilveren op het grote scherm. 

In Tracks wordt het waargebeurde verhaal vertelt van Robyn Davidson (ooit de ex van Salman Rushdie by the way), een jonge avonturierster die in 1977 in het gezelschap van haar hond en vier kamelen door de Australische outback trok – van Alice Springs naar de Indische Oceaan aan de westkust – gedurende een periode van bijna 300 dagen waarin ze liefst 3200 km afbeende (ocharme, de ‘Dodentocht’ van Bornem!).

TRACKS
TRACKS (c) The Movie Database (TMDB)


Als Davidson aan haar waanzinnige odyssee begint, staat ze bekend als de ‘camel lady’ en al snel wordt ze één van de meest fascinerende reizigers van haar tijd. De zoektocht naar haarzelf wordt herhaaldelijk verstoord door extreme weersomstandigheden, giftige slangen, brullende wilde kamelen, bedrieglijke fata morgana’s, bijgelovige Aborigines, wurgende eenzaamheid, kiekjesgeile toeristen en jawel, sensatie-malle paparazzi.

Het enige contact dat ze tijdens haar expeditie toelaat – tegen haar zin in, maar omwille van broodnodige sponsering – is met fotograaf Rick Smolan (spontaan vertolkt door Adam Driver) die haar doortocht vastlegt op camera voor het befaamde National Geographic Magazine. 

Hoewel deze lange trektocht toch verschrikkelijk eentonig moet zijn geweest, is de film dat zeker niet. Integendeel,  want de Amerikaans-Australische regisseur John Curran (The Painted Veil) combineert in deze fascinerende stapfilm voortreffelijk de betere poëzie met epische kwaliteit. Hoewel Davidson haar ‘trip’ in de hippie-jaren zeventig ondernam, blijkt haar missie voor rust en onthaasting in tijden van over-digitalisatie en multimediale-bereikbaarheid, actueler dan ooit.

Curran geeft zijn verfilming van de literaire bijbel voor trackers een doordachte meerwaarde door het regelmatig inlassen van flashbacks die met mondjesmaat de moeilijke jeugd van Davidson prijsgeven en haar sociaal-psychologische gedrevenheid verklaren. De unieke hinterland-natuur wordt in prachtige cinemascoopbrede beelden gevat door cameravrouw Mandy Walker (Lantana, Australia, Red Riding Hood) die bovendien muzikaal sfeervol worden begeleid door een hypnotiserende soundscape-score van Garth Stevenson. Ten slotte vermelden we nog de indrukwekkende en organische vertolking van Mia Wasikowska als de koppige woestijnvrouw. Leen enkele kamelen, adopteer een zwerfhond, prop een overlevingskit in je Rock Werchter-rugzak en dan zit je in Tracks meteen op het goede ‘spoor’.



Genre: roadmovie
Jaar: 2013
Regisseur: John Curran
Cast: Mia Wasikowska, Adam Driver
Land: Australië
Speelduur: 113 minuten

Related posts