Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PRESS PLAY #6
PRESS PLAY (c) Image by Freepik
Press Play

PRESS PLAY #6 

Een nieuwe week en alweer een nieuwe Press Play boordevol nieuwe releases.

Beginnen doen we met Kino Lorber dat een paar 4K-releases heeft aangekondigd waaronder Below, de thrillerfilm uit 2002 geregisseerd door David Twohy en geschreven door Darren Aronofsky. We volgen Bruce Greenwood en Olivia Williams in een verhaal over een onderzeeër van de Amerikaanse marine die een reeks bovennatuurlijke gebeurtenissen meemaakt terwijl hij op patrouille is in de Atlantische Oceaan in 1943. De recensies waren destijds gemengd.


Ook op 4K verschijnt La Tulipe Noire, een Frans-Italiaans-Spaanse film waarin enkel namen uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas werden herbruikt, met in de hoofdrol de populaire Franse acteur Alain Delon.


Eveneens op 4K en bij Kino Lorber verschijnt de legendarische western High Noon uit 1952 onder regie van Fred Zinnemann met in de hoofdrollen Gary Cooper en Grace Kelly. Het verhaal is gebaseerd op de roman The Tin Star van John W. Cunningham. De film wordt gezien als een van de beste westerns ooit en staat bekend als de debuutfilm van westernlegende Lee Van Cleef.


Op Second Sight komt The Borderlands uit die in de Verenigde Staten werd uitgebracht als Final Prayer. Het gaat om een Britse found-footage horrorfilm uit 2013 van Elliot Goldner waarin Vaticaanse researchers onderzoek doen naar een oude kerk waarvan wordt beweerd dat daar een wonder heeft plaatsgevonden.

In de Benelux verschijnt bij Cinéart op 1 maart Une Année Difficile op dvd. Na Intouchables en Hors Normes komen Olivier Nakache en Eric Toledano opnieuw met een treffende film samen die humor vindt in maatschappelijke confrontaties. Albert en Bruno zitten tot over hun nek in de schulden en proberen met list en bedrog te overleven. Een groep milieuactivisten biedt hen gratis drank en, onbedoeld, nieuwe kansen. Noémie Merlant, Pio Marmaï, Jonathan Cohen en Mathieu Amalric knallen van het scherm en krijgen volop kans om hun talenten te laten zien.


Het Amerikaanse – en peperdure – Severin Films heeft ook een paar releases klaar. Hot Spur is een wraakwestern die destijds door de National Review werd uitgeroepen tot een van de tien beste films van 1969. Het zou één van de meest beruchte exploitatiefilms uit de geschiedenis worden. Joseph Mascolo (Days Of Our Lives), Virginia Gordon (The Animal) en John Alderman (Trader Hornee) spelen de hoofdrollen.

Van dezelfde stal (producer Bob Cresse en regisseur Lee Frost) komt The Scavengers dat uitblinkt in sadisme, racisme en geweld. In de hoofdrollen zie je John Bliss (The Thing With Two Heads), Maria Lease (Love Camp 7), Bruce Kimball (Drive-In Massacre) en Uschi Digard (Supervixens).

Ten slotte is er bij Severin de release van Lola. Het publiek van Locarno, Edinburgh en FrightFest was er zeer van onder de indruk en de film won prijzen in Triëst en Sitges. Het is 1941 en de briljante Britse zussen Thomasina (Emma Appleton van The Killing Kind) en Martha (Stefanie Martini van Prime Suspect 1973) hebben een apparaat gemaakt dat uitzendingen uit de toekomst onderschept. Naast het onthullen van de opkomst van rock & roll, stelt de uitvinding – die ze ‘Lola’ noemen – hen ook in staat om de loop van de Tweede Wereldoorlog te veranderen. 

Ook Radiance laat deze week van zich horen met drie gloednieuwe releases. Allereerst is er de gelimiteerde box Shinobi met films die zich afspelen in het 16e eeuwse Japan waar samoeraiclans strijden om de heerschappij over het land, terwijl krijgsheren een beroep doen op ninja’s om hun rivalen te bespioneren en te vermoorden. De films hebben Raizo Ichikawa – de Japanse James Dean – in de hoofdrol, naast Tomisaburo Wakayama (Lone Wolf and Cub, de Bounty Hunter-trilogie) en Ayako Wakao (Elegant BeastRed Angel). De Shinobi-serie was een baanbrekend succes en werd het een sociaal fenomeen dat diepe sporen naliet in het Japan van de jaren 60.

Een tweede titel op Radiance is Planet of the Vampires (Terrore Nello Spazio) geregisseerd door Mario Bava met Barry Sullivan en Norma Bengell in de hoofdrollen. Het verhaal volgt de gruwelijke ervaringen van de bemanningsleden van twee gigantische ruimteschepen die zijn neergestort op een onherbergzame, onontdekte planeet. Planet of the Vampires wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke genrefilms ooit gemaakt, met een duidelijke invloed op films als Alien en Pitch Black.


Ten slotte is er de release van Trenque Lauquen van de Argentijnse Laura Citarella, door Film Fest Gent destijds omschreven als “een pageturner van een film, met een vrouwelijke Sherlock Holmes op de dool. Citarella’s mysterieuze opus verzwelgt en betovert de kijker.”
Trenque Lauquen werd vergeleken met Twin Peaks en The Endless.Verder is er op Via Vision de Blu-ray release van Welcome Home, Roxy Carmichael :de cultklassieker uit de jaren 90 met Winona Ryder en Jeff Daniels. De thuiskomst van rockster Roxy Carmichael brengt de inwoners van een stadje in Ohio in een roes van obsessie en allerlei voorbereidingen. De film werd geregisseerd door Jim Abrahams (Airplane!).

We gaan eruit met nieuws van Powerhouse/Indicator. In mei verschijnt de zesde editie van Columbia Noir. Men koos deze keer voor alle acht films van de Whistler. De eerste zeven van deze sfeervolle thrillers – The Whistler, The Mark of the Whistler, The Power of the WhistlerVoice of the WhistlerMysterious IntruderThe Secret of the Whistler en The Thirteenth Hour – hebben Richard Dix in de hoofdrol, terwijl Michael Duane de hoofdrol speelt in de laatste film, The Return of the Whistler. Deze vier-disc collectie box bevat een scala aan extra’s, waaronder een 120-pagina tellend boek en is gelimiteerd tot 6.000 individueel genummerde exemplaren.

Related posts